Докладът на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет е готов, той е в обем над 200 страници, но по своята същност е интерактивен и се обновява – това е жив доклад, съобразно новите данни.

Това заяви председателят на МЕС проф. Коста Костов, цитиран от "Труд". Подробностите от доклада ще бъдат известни след като частите му бъдат обсъдени с всички институции.

“Документът представлява алгоритми и препоръки с възможно най-голям обем клинични специалности, като сме се концентрирали в диагнозата и лечението на коронавируса”, отбеляза проф. Костов.

В доклада на Съвета не се съдържат оценки или препоръки по отношение на мерките, които се определят от Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

“Нашата задача е диагностично-лечебна. Включихме над 50 гостиконсултанти от цяла България, имаме одобрението и подкрепата на много асоциации, дружества от цялата страна, продължаваме да получаваме и още материали”, каза проф. Костов.

Той посочи, че към момента очаква да не се даде възможност на кривата на заболелите “да скочи с голяма височина”, но предупреди, че всичко зависи от спазването на мерките и колко сме дисциплинирани.