През април Чайкафарма ще произведе над 5 хиляди опаковки MoriVir (hydroxychloroquin) за нуждите на болниците на първа линия, а през май – около 20 000 опаковки GraVir (chloroquine) за по-нататъшно болнично лечение.

Това заяви проф. Тони Веков от “Чайкафарма”, цитиран от "Труд".

“След май т. г. очакваме производството да бъде регулярно, но всичко зависи от достъпа до субстанции, който в момента е изключително затруднен в световен мащаб по добре известни причини”, отбеляза още проф. Тони Веков. Както е известно, медикаментите са най-използваните за лечение на COVID-19 в световен мащаб.

Процедурата по регистрация на лекарствените продукти MoriVir (hydroxychloroquin) и GraVir (chloroquin) може да бъде ускорена от българските здравни власти – Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

“След получаването на разрешение за употреба лекарствените продукти ще могат да бъдат разпространени в аптечната мрежа и отпускани по рецепта.

Преди това те ще бъдат доставяни само на болници за лечение на коронавирус инфекцията, съгласно Наредба 10 на МЗ за условията и реда за доставка на неразрешени за употреба лекарствени продукти”, каза още проф. Веков.

На въпрос дали са налични ли са субстанциите на въпросните медикаменти, той посочи, че “субстанциите и всички други помощни вещества са и ще бъдат налични в посочените срокове – в най-известната в Европа българска фармацевтична фирма”.

Лекарството срещу коронавирус идва у нас по Великден

“В момента нямаме разработени производствени технологии за други продукти, но сме в готовност и работим, включително и лабораторно, а когато от клиничните изпитвания в световен мащаб се появи обещаващ кандидат, ще оценим неговата приложимост за България и 10 европейски пазара, на които присъстваме.

До сега единствено chloroquine u hydroxychloroquine са доказали категорично позитивни резултати в приложението при хора – лично президентът Тръмп следи ежедневно този важен напредък”, отбеляза още проф. Веков.

Той припомни, че е изключително важно всички предписани лекарства за контрол на хроничните заболявания да бъдат приемани редовно, особено в условията на извънредно положение и пандемия, а общото добро състояние и високият здравен статус помагат решаващо в борбата с вирусната инфекция.

“Досегашната дисциплина и отговорното приемане на предписаните медикаменти от диагностицираните българи в добро здраве и с добре контролирани и редовно лекувани хронични заболявания изведе България до 75 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 спрямо сравнимата по размер, но с 8 пъти по-висок БВП Белгия”, каза още проф. Веков.