Възстановяването на повреденото от пожар мостово съоръжение на автомагистрала "Струма" след Дупница по пътя София-Кулата в посока Кулата ще отнеме минимум месец и половина - два.

Това прогнозира пред БНР проф. инж. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) - член на работната група, която обследва пораженията по колоните на моста.

Участъкът е затворен от миналата седмица, след като под моста горя незаконно депо за вторични суровини. Движението в участъка Дупница-Бобошево е отклонено през стария път - по Е-79.

"Изпитванията на съоръжението започнаха от събота. В общи линии ние имаме за задача, както се казва, да поставим диагнозата на болния, след което тези данни от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на проектантите на мостовото съоръжение, които ще предприемат своите конструктивни мерки за възстановяване на проектната носимоспособност, надеждност и дълготрайност на моста", каза проф. Назърски.

По думите му бетонът на няколко колони, респ. и на армировъчната стомана, са засегнати по-тежко от топлинното въздействие на пожара. "Очевидно температурата е минала 800 градуса", констатира експертът.

"В гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме какво е състоянието на бетона и на армировъчната стомана, защото там имаме предварително напрегната армировка и след това проектантите ще предприемат конструктивните мерки за възстановяване на надеждността на моста", каза той.

Според него "проблемната ситуация е силно изразена в колоните на съоръжението по посока към Кулата, докато другите са в по-добро състояние". Както и да се погледне, възстановяването на този мост по посока Кулата ще отнеме минимум месец и половина, а може би - два, прогнозира професорът.

Този в посока София ще бъде пуснат по-скоро, "в рамките на две-три седмици", след като се предприемат необходимите мерки.