Да си медиен монополист, да държиш чрез придворни журналисти под контрол освен официално известните си издания и цяла поредица други (сред които и обществената БНР), а за капак да приписваш на основния си враг, че дърпа конците в тях, е наглост достойна само за един човек – олигарха Иво Прокопиев.

Не че подобно поведение е новост за него. За годините назад както енергийният бос, така и медиите и създадените от кръга „Капитал“ НПО-та доказаха, че приписването на други на собствените им далавери и пороци е основен житейски похват. Правят го редовно, дори ежедневно и до днес, а найпрясното проявление на навика им да създават подобна фалшива реалност е от четвъртък. Тогава флагманът на машината за манипулации на Прокопиев „Капитал“ публикува интервю с генералния директор на БНР Милен Митев уж, за да разкаже той какви са плановете му за медиата. „Уж“, защото за автора на този материал явно са били важни не отговорите на интервюирания, а да набута поредната опорка, спусната му от Издателя – разбирай - Прокопиев. А именно твърдението, че настоящият управителен съвет на БНР е бил „избран от СЕМ под силното влияние на Делян Пеевски“.

Твърдение, метнато в нищото - в предисловието към интервюто, което не лежи на нито едно доказателство. Поради липсата на такова. Защото подобно съждение си е ни повече, ни по-малко лъжа и няма факт, който да го подплати. Пеевски, който е депутат от опозиционната ДПС, няма хора нито в СЕМ, нито в БНР. Няма и как да има. Любопитното е, че освен че знае това авторът дори не се е опитал да заобиколи истината, като вкара любимия прийом на машината за манипулации на Прокопиев – „твърди се, че“. Не! „Перото“ на Прокопиев е постигнало нови висини в обслужването на Издателя, като просто е написало това, което е чуло в слушалката или е получило по мейла като опорка. Само и само към името на основния враг на енергийния олигарх – депутата Делян Пеевски, да се лепне поредният фалшив етикет в интернет.

Този път, че бил дърпал конците в БНР. Че на Прокопиев и прокситата му в медиите, НПО сектора и политиката им е навик да го правят, си е ноторно известен факт. Енергийният бос от години си отмъщава на Пеевски за разкритията му как каолиновият олигарх точи и продължава да точи държавната хазна и обществените ресурси именно по този начин – ту пришивайки му чрез изданията и говорителите си собствените си „руски връзки“, ту „Южен поток“, ту поредната далавера, от която се е облажил или възнамерява да се облажи всъщност човек от кръга “Капитал“ като аферите със „златните паспорти“ например. Хвърлянето на прах в очите на обществото е запазена марка за кръжеца около „Капитал“.

Пришиването на БНР на Пеевски обаче е като във вица за онзи, който блъснал баба си по стълбите и я питал защо тича. Тъй като общественото радио от години е под контрола именно на Прокопиев посредством цяла плеяда журналисти, получаващи заплати по две линии. Едната – от БНР, а другата – като хонорари към някое от десетките НПО-та, създадени от кръга „Капитал“. Примерите са не един и два, но най-фрапиращият е със Силвия Великова, която освен като радиоводещ обича да заработва и като „отбран“ лектор и консултант на неправителствена организация, свързана със същия този кръг. Как се отблагодарява за това всеки може да види. Като изслуша ярко клонящото й към интересите на Прокопиев и прокситата му „творчество“. И като си говорим за свързаности, пак в БНР е и шефката на Асоциацията на европейските журналисти, събрала в едно все хора от медиите му и присъдружните на кръга му издания. Дългогодишният радиоводещ и председател на НПО-то Център за развитие на медиите – Пролет Велкова пък току що стана член на СЕМ от квотата на едно от политическите отрочета на Прокопиев – ДБ. Това се знае както от не малко хора в самото радио, така и от всички знакови лица в империята за манипулации на Прокопиев.

В това число и в самия „Капитал“. Защо тогава изобщо се разиграва сценката с БНР и Управителния му съвет? По една прозаична причина – мандатът на въпросния съвет изтича след два месеца и предстои избор на нов, чийто състав Прокопиев планира да издиктува на подновения СЕМ, гарантирайки си изцяло негови хора в поредния УС на БНР.

И подготвя почвата, като хвърля отново прах в очите на обществото, отвличайки вниманието към основния си враг. Нагло, г-н Олигарх! Нагло до безочие! Ама на „капиталци“ и тарторът им безочието си е начин на живот.