209 замени и продажби на военни имоти, извършени в периода 2005-2008 г., разследва прокуратурата, научи "Сега". При голяма част от сделките, сключвани по времето на министър Веселин Близнаков, са констатирани нарушения.
При част от документите има съмнения за невярно съдържание. Например имало случаи на фалшифициране на категорията земя, което автоматично дава отражение и на цената й. Военният министър Николай Цонев обяви, че има и случаи, в които в министерството липсват документите за извършени замени и продажби. Имотите са разпръснати на територията на цялата страна и това допълнително забавя прокурорите. 
Тепърва ще се изяснява кой е прекият виновник. Вече два поредни дни по няколко часа военните прокурори разпитват Веселин Близнаков и заместника му Радослав Бозаджиев, който отговаряше за продажбата на военните имоти. Вчера Близнаков отново заяви, че по негово време не са вършени никакви незаконни неща. В хода на разследването ще бъдат разпитани всички служители на агенция "Държавна собственост на МО " и областни управители.

Военните прокурори могат да повдигнат обвинение единствено на служителите на агенцията. Ако съберат данни за престъпления, извършвани от цивилните лица в министерството - министъра или негови заместници, делото ще се прехвърли в Софийската градска прокуратура. Прокуратурата ще проверява и оценителите, които са давали становище при замени и продажби на военни имоти. Това казаха запознати пред "Сега". Софийската военна прокуратура образува дело по одитния доклад на Сметната палата, който визира и замените. Има сделки, при които квадратен метър земя, чиято пазарна стойност е около 500 евро, е оценяван на 4 евро, обясниха магистрати. Това обаче тепърва ще се установява и с експертизи.
Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО" работеше с около 30 оценителски фирми и физически лица. Схемата за измама беше разкрита от "Сега" преди време. Обикновено оценителят и фирмата купувач на имота договарят предварително хонорара за работата на оценителя. Той пък оценява имота на цена, много по-ниска от пазарната му стойност. Така срещу няколко панелни апартамента фирмата купувач получава военния имот.
Независимо от многото разкрития, че тези замени са неизгодни за военното министерство, неговите ръководители продължаваха порочната практика с аргумента, че на армията са нужни жилища. "Сега" многократно е описвал в свои разследвания подобни сделки. Например малко преди да напусне министерския пост Близнаков финализира замяна на 76.972 дка до морето срещу 19 апартамента в Пловдив. Купувач е фирма "Дриймвил" ООД. Оценителите на ИА "Държавна собственост на МО" са преценили, че квадратният метър на земята до плажа в Ахтопол струва 35 лв. при пазарна стойност 80-100 евро. Общата оценка на имота е 2 726 100 лв. Министерството получава апартаменти с обща площ 1569 кв. м в Пловдив. Стойността на жилищата е с 163 081 лв. по-малко от тази на земята в Ахтопол. Сумата най-вероятно е била доплатена от частниците.
Наказателният кодекс предвижда за особено тежки случаи на сключване на неизгодна сделка от 1 до 10 години затвор и лишаване от право да се заема определена длъжност. От 3 до 10 години пък се полагат за особено тежки случаи на престъпления по служба. Съставянето на документ с невярно съдържание се наказва с до 3 г. затвор. Оценителите, дали грешна оценка, пък могат да получат от 1 до 5 г. решетки. /БЛИЦ