Провокатори се опитват да всяват напрежение пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причината е изборът на нов главен прокурор и единственият кандидат за поста - Иван Гешев. 

Два паралелни протеста се провеждат пред ВСС в момента. Единият е от шепа провокатори, които са насъскани от определени кръгове да се възползват от всеки един удобен момент за ескалация на напрежението и внасяне на смут срещу избора на Гешев.
А другият е от поддръжници на кандидатурата му. 

Още от рано сутринта в центъра на София гъмжи от полиция и жандармерия, като униформените са командировани да опазят обществения ред и да не позволят ескалация на напрежението, ако се достигне до провокации.

Активното мероприятие срещу Гешев формално се оглавява от близкия до банкера беглец Цветан Василев - Георги Георгиев, срещу когото има повдигнато обвинение в хулиганство заради нападение срещу журналисти от "Канал 3".

Командният център на атаката срещу Гешев е позициониран в Белград, където от години се спотайва Василев.

В момента движението по ул. "Екзарх Йосиф" при ВСС е спряно, а полицията допуска преминаване в района след проверка на документи за самоличност и багаж. 

Вчерашният протест срещу Гешев пред Съдебната палата събра едва 200 човека, които бяха водени от уволнения министър на енергетиката Трайчо Трайков, който е клиент на прокуратурата.

Процедурата за избор на главен прокурор беше открита на 15 юли, в хода на която той получи огромна подкрепа от магистратската общност.

Съгласно Конституцията главният прокурор се назначава и освобождава от президента, по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет, за срок от седем години, без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Новият главен прокурор следва да встъпи в длъжност не по-късно от 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.
 

 

 

 


Снимки Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!