Три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала „Струма”. Такова мнение изрази по Нова тв пътният експерт Йонко Иванов. 

Както БЛИЦ писа най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Трагичният инцидент е станал край село Боснек около 2.00 ч. тази нощ. Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. 

„Може да е техническа неизправност. Може да е здравословен проблем или заспиване на водача. Третото е ако е валяло дъжд, може да е допринесло за трагедията”, обясни Йонко Иванов.

„Такива автобуси обикновено са с двама шофьори. На границата би трябвало да са засечени почивките им”, обясни още той.
 

Автобусът е зареждал час и половина по-рано, което означава, че шофьорът е бил в кондиция. Това, че се е плъзвал поне 50 метра, че шофьорът се е опитал да задържи автобусът на платното, което ме навежда на мисълта, че може и да е някакъв здравословен проблем.

"Защо хората вътре не са били информирани как да действат. Винаги вътре има друг човек, който отговаря както шофьорът да остане буден, така и за поведението на пътниците. Голяма част от хората са били затиснати от тези колани и не са могли да се освободят. Има много неща, които могат да се кажат, но тези неща ние ги пропускаме", допълни той.

Пожарът в автобуса, в който загинаха 46 души, е пламнал след удар в мантинелата. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той каза още, че мястото на инцидента е отцепено от часове. И призова да не се пускат дронове в района, за да не се затруднява работата на разследващите.

Настилката е била мокра, а на този участък често стават катастрофи. Тази част от пътя е с тежка денивелация и само с палеативни мерки това може да бъде преодоляно, каза Владимиров.

Той е бил уведомен за инцидента от дежурния в общината в 3 часа през нощта.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Стана ясно още, че всички оцелели след жестоката катастрофа на АМ „Струма” - момиче на 17 години и шестима възрастни, са настанени в „Пирогов”. Шестима от тях са в Клиниката по изгаряния, а седмият – в травматологията. Животът им е вън от опасност. Медицинските екипи все още им правят нужните изследвания.

Всички те са граждани на Република Северна Македония. В болницата дойдоха представители на македонското посолство. По информация на един от тях пострадалите са контактни и разказват за случилото се.


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пътува към България, за да се запознае на място с обстоятелствата около тежкия инцидент с автобус с македонска регистрация.

Не е ясно дали рейсът първо се е запалил или е самокатастрофирал, но се е ударил в мантинела. В района вали ситен дъжд от понеделник вечерта.

Извършват се огледи. На място е прокурор Сарафов. Очакват се премиерът Стефан Янев и министър Бойко Рашков.

Хората са пътували от Истанбул.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!