Министър-председателят Бойко Борисов подготвя ключови рокади в ГЕРБ за предстоящите местни избори. Това разкриха пред БЛИЦ два независими източника от управляващата партия.
Стана ясно, че премиерът ще предприеме смяна на кмета на Русе Пламен Стоилов с уважавана фигура от региона, с която да спечели изборите в областния град. Местният координатор Пламен Нунев е наясно с новата ситуация и вече се подготвя за изборите.

Втората значима рокада е в Пловдив, където за кмет ще бъде предложен областният управител на града Здравко Димитров-Зико. В Града под тепетата очакват с нетърпение края на мандата на действащия кмет Иван Тотев, който обяви, че се оттегля и няма да се бори за трети пореден мандат.

Борисов даде възможност на Тотев да излезе през парадния вход, въпреки безобразията, които сътвори през последните години. В същото време Тотев има наглостта да се перчи, че ще се кандидатира не на тези, а на следващите избори след 4 години, но тогава подкрепата към него ще се насочи към зеленото число на ролетката.  

Зико стяга партийните редици в ГЕРБ и паралелно с това като опитен играч ще се предпази от подводните камъни, които ще се опита да му заложи Тотев.

В София Борисов ще заложи на Йорданка Фандъкова, която все още не е обявила официално кандидатурата си. Кметицата вече гледа към трети мандат и с нетърпение очаква кои претенденти ще се пуснат в битката за столицата.

Премиерът Борисов е решил до голяма степен и казуса във Варна. Неговият претендент там е Иван Портних. Не е случайно, че през последния месец, Борисов на 4 пъти инспектира морската столица, а до него плътно стоеше действащия кмет.

Двамата се разходиха в джипа и показаха заедно новите пътища, спортни и детски площадки, които са изградени през последните години.

Кандидатите за други два от големите градове - Бургас и Стара Загора също са ясни. Димитър Николов, който се радва на изключителна подкрепа сред съгражданите си е категоричната номинация на ГЕРБ. 

Борисов е дал доверието си и на Живко Тодоров, който се доказа като модерен кмет, който успешно ръководи Града на липите и паралелно с това провежда домакинства на състезания от различни спортове.

Ясна е ситуацията и във Враца, където Борисов ще продължи да залага на Калин Каменов.

В Ямбол обаче провалилият се кмет Георги Славов категорично ще бъде лишен от шанс за нов мандат и на неговото място ще бъде издигната подходяща кандидатура.

По този начин Борисов ще спази обещанието си да обнови партията и да влее в нея нови лица, които ще й дадат по-добър публичен облик.

Ивайло КРАЧУНОВ