Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност К. К. (Красимир Каменов-Къро, бел. ред.) за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 и т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20, ал. 3 от НК, а именно за това, че е подбудил К. И. – извършител и Б. Т. – помагач, да убият Л. И. – бивш служител на МВР.

На 25.03.2022 г. около 9:20 ч. в гр. София Л. И. бил прострелян два пъти с огнестрелно оръжие, с което била причинена смъртта му. СГП припомня, че на 14.04.2022 г. като обвиняем беше привлечен К. И., за това, че е прострелял Л. И.

Спрямо него от СГП е постановена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа. Като обвиняем по делото е привлечен и Б. Т. за това, че в качеството на помагач умишлено е улеснил убийството на Л. И.

БЛИЦ припомня, че Полицая, който е бивш началник в Криминална полиция в столичното 2-ро РУП, бе покосен от три изстрела посред бял ден пред дома си в столичния жк „Лозенец“ на 25 март 2022 г. След напускането на системата през 2014 г.

Иванов е обявен за издирване от Интерпол във връзка с участието му в банда, занимаваща се с производство и търговия с нелегални цигари. Според разследващи неуредени финансови отношения по тази линия може да са причина за покушението срещу Иванов.

Когато ексченгето излизало с автомобила си от подземния гараж на кооперацията, в която живее, било застигнато от велосипедист. Мъжът бил с каска и тъмни очила. Велосипедистът извадил оръжие и стрелял, но пистолетът засякъл. Иванов се опитал да обезвреди нападателя си. Сборичкали се. Проехтели изстрели. Полицая паднал ранен. Тогава килърът произвел контролен изстрел, за да е сигурно, че поръчката е изпълнена.

После велосипедистът се метнал на колелото си и офейкал. Охранителни камери в района запечатали този момент. След няколко пресечки извършителят се качил в автомобил и потеглил в неизвестна посока.

Полицая пък издъхнал на път за болницата. Само след две седмици при мащабна полицейска операция от МВР съобщават, че е заловен един от предполагаемите извършители на убийството. Оказва се, че това е Кристиан Илиев, сочен от прокуратурата за физически убиец.

Боян Табаков пък сам се предава в полицията. Според разследването Табаков е помагач на Илиев. Двамата са изправени пред Софийския градски съд, който ги оставя в ареста, а от държавното обвинение сочат безспорни доказателства, които заковават извършителите.

Кристиян Илиев е бивш борец без особени постижения в спорта, а негов помагач е Борислав Грозев. Двамата са с криминално проявени за хулиганство, наркотици и други престъпления.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук