Преди тържествена заря-проверка по повод Трети март в София, Румен Радев произнесе официална реч.

"Тази година отбелязваме Националния си празник, когато Родината ни приема бежанци, а войната бушува близо до нас. За нас, българите, сегашната братоубийствена война е особено болезнена", каза Радев. 

"Скъпи съотечественици,  

Тази година отбелязваме националния си празник, когато Родината ни приема бежанци, а войната бушува близо до нас. Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на нашата земя, сражавайки се рамо до рамо за свободата ни като воини от армията на цар Александър II, съкрушила Османската империя. 

За нас, българите, сегашната братоубийствена война е особено болезнена. Затова първият ми призив днес е да не допуснем ожесточението, което опустошава земите на север, в Украйна, да се всели и в нашите сърца, да влезе в нашия дом. 

Надигнаха се гласове да не отбелязваме днешния празник. Но тъкмо разривът с паметта и ревизиите на историята са причина за много трагедии. Не! 

Вечна слава на хилядите знайни и безименни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството!  

Да живее България!", заяви Радев.

На тържествена заря-проверка по повод Трети март в София присъстват и премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и други важни гости.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!