Задава се съдебно дело на министър Бойко Рашков срещу отстранения директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков. Последният обяви, че МВР шефът го натискал да арестува директора на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

„Не виждам смисъл да коментирам изказване на служител, който вече не се ползва от моето доверие. Аз съм снел доверието си от него по сериозни причини“, каза вицепремиерът пред bTV по повод обвиненията за натиск.

Банков каза още, че Рашков е искал от него шефът на полицията в Пловдив да бъде арестуван в болницата.

„За това вече ще му потърся отговорност, тъй като няма нищо вярно“, заяви силовият министър.

По друга гореща тема - за отнетия достъп до класифицирана информация, Рашков заяви: "Към онзи момент, за който се пише в медиите, аз съм бил завеждащ катедра „Наказателно-правни науки“ в УНСС. Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“.

„Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?, попита Рашков.


Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“. По закон със своето назначаване всички министри придобиват достъп до класифицирана информация.

„Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви Бойко Рашков.