Когато 74-годишната Венера Димитрова получава телефонно обаждане от непознат номер, не се замисля и отговаря. 

Насреща й любезен мъжки глас й казва, че тя е една от избраните, които ще бъдат допуснати на презентация на домакински електроуреди. 

Организаторите на събитието са от "Велмакс лукс".

Жената отива, без дори да се замисли и вече на място, в столичен хотел, присъства на презентацията, която й изглежда доста убедителна. 

Прахосмукачка за хиляди левове разтрепери възрастна жена

Предлагат й да купи на изплащане супер прахосмукачка и дори я убеждават, че цената от 3400 е в рамките на нормалното, защото иначе би била двойно и дори тройно по-скъпа. 

Любезните домакини дори й предлагат схема за изплащане и така, преди да се усети, Венера е паднала в капана. 

"Майка ми дори не е имала представа какво става, просто са успели да я измамят. Интересното е, че на самата "презентация" е имало предимно възрастни хора, такива, каквито лесно могат да бъдат измамени. След това проверих и открих, че в Полша и други европейски градове въпросните прахосмукачки се продават и за по 80-100 евро, сума, значително под тази, която бяха взели от майка ми. 

Другият интересен момент бе, че те имаха личните й данни - мобилен номер и очевидно са знаели и годините й", коментира пред БЛИЦ Цветан Димитров, син на измамената жена. 

Справка на сайта на фирмата показва, че в момента прахосмукачката Turbo Power Cleaner се продава на цена от 4500 лева. 

Същата прахосмукачка може да бъде намерена у нас за 600 лева в някои от сайтовете за електронна търговия, установи проверка на БЛИЦ.

В различни форуми за измамени интернет потребители има и други мнения за въпросната фирма. Много от хората се чудят именно откъде от "Велмакс лукс" разполагат с техните номера.

"Преди няколко дни ми се обади една непозната жена от този номер: 024512511. Представи се като служител на "Велмакс Лукс" (не е ясно дали има такава фирма наистина?!?) и ме покани на тяхна презентация.

Казах й, че ще си помисля дали да отида. Тя ми отвърна, че ще ми се обади отново в деня преди презентацията.

Днес пак ми звънна същата жена, но от друг номер: 024738782. Представи се като служител на "Велмакс Лукс" и ми напомни, че трябва да отида на тяхна презентация. Като я попитах откъде ми имат номера ми отговори, че някой от техните клиенти е мой познат и им го е дал.

Бъдете внимателни къде ходите, с кого се срещате и на кого си давате номера на телефона", пише потребител с никнейм biggeorge.

Ето и друг разказ за измамена потребителка:

"Накратко, моя позната получила обаждане на случаен принцип с покана за демонстрация (на 7.09, тоест вчера) на кухненско оборудване от фирма Велмакс. Поканата била с обещание за подаръци и така нататък зарибявки, но това не е важно.

Въпросната фирма продава разни тенджери, прахосмукачки и прочее домакински истории за немалко пари.

В демонстрацията участвали 3-4 човека и имало към 20-тина гости.

Всичко добре, моята позната си купила комплект тенджери, система Цептер или нещо такова на цена от 4500 лв.

Но не е платила толкова. С разни томболи и прочее реално е получила 1000 лв отстъпка от цената, плюс подарък индукционен котлон и тенджера под налягане, на стойност съответно 600 и 2000лв.
Общо взето ѝ се сторило далавера (в дадения момент, и под еуфорията от представянето) и подписва договор за лизинг за 36 месеца.

Обаче днес (8.09), на "тревзва глава" и след като направила "едно кръгче" с едната тенджера, решава, че тези неща не са ѝ нужни и иска да ги върне като разтрогне договора.

Основният проблем е, че според масовите писания в Интернет това е почти мисия невъзможна."
Справката в Търговския регистър показа, че собственик на „Велмакс лукс“ е полско дружество, което притежава и друга българска компания със същата дейност – „Уоол премиум“. 

По-късно се оказва, че срещу „Уоол премиум“ има подадени над 60 сигнала от граждани до Комисията за защита на потребителите. 

След време самата комисия заведе колективен иск срещу фирмата с искане да промени някои от
неравноправните клаузи в договорите си.

По това време в България е регистрирана и новата фирма на същото полско дружество „Здровео“ – „Велмакс лукс“, която прилага същите търговски похвати. 
По информация на Комисията за защита на потребителите и срещу нея от началото на годината има подадени 62 сигнала.

БЛИЦ потърси представител на фирмата, но той отказа отговор на каквито и да е въпроси.