Черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител е разчетена. Новината съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

БЛИЦ припомня, че на 9 юни изтребителят, пилотиран от подполковник Валентин Терзиев, падна в морето по време на тактически учения "Шабла 2021".

"Черната кутия е разчетена. Сутринта ми бе докладвано", заяви той след края на Министерския съвет.

"Резултатите са на лице. Резултати показват първоначалния доклад и направените от разследванията на военна полиция изводи. Нямаме окончателен доклад, но потвърждават вече направените заключения", допълни Панайотов.

БЛИЦ припомня, че на 13 септември стана ясно, че в Русия отварят "черната кутия" на разбилия се МиГ-29.

Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29. Това беше заключението на доклада на "Военна полиция" за причините за фаталния полет. 

В доклада са разгледани и други две версии – отказ на техниката и повреда от осколки от изстреляната от самолета ракета. Те са отхвърлени след анализ.

Панайотов коментира и случая с Чешнегирово и смъртта на ст. лейтенант Тодор Минчев.

"През последните два-три дни, а и преди това се сипят лъжи. Нито Министерството на отбраната (МО), нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев.

Христо Гаджев с нови разкрития за смъртта на ст. лейт. Манчев ДОКУМЕНТИ

Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военна прокуратура. По тази причина нито МО, нито Военна полиция са могли да му повлияят - просто защото не са участвали в него", каза Панайотов и добави че очаква обвиненията да продължат, "за да могат да бъдат уязвени, без да имат вина".

Служебният министър обаче не коментира изнесените вече факти, че от армията е бил освободен полк. Диман Георгиев, дългогодишен офицер от „Военна полиция“. Той е бил човекът, който се е заел с разкриването на причината за смъртта на Манчев.

В своя докладна, която през юли месец Георгиев бе внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на отбраната, полковникът разкри, че месец преди неизяснената смърт на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че той е обект на смазващ натиск.

Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му казал:
„Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми.“ Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и. д. директор на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, но той я прикрива от комисията, която извършва разследване на инцидента в Чешнегирово.
Оказва се още, че разпечатка от телефонните разговори, които Манчев е провел преди смъртта си, незаконно е била изнесена от „Военна полиция“.

Впоследствие на фона на тези скандални факти - през месец юли служебното правителство, назначено от държавния глава, предложи Сотиров за генерал и титуляр на поста директор на „Военна полиция“.

БЛИЦ припомня, че преди дни от нова експертиза на ексхумирания труп на ст. лейтенант Тодор Манчев се появиха страшни детайли за смъртта му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!