След смъртта на 5-годишното дете в село Стоб, Община Кочериново, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започна извънредна проверка. Вчера БЛИЦ съобщи за трагичната развръзка.

Тя ще трябва да покаже има ли пропуски при оказването на лекарска помощ на детето. То е починало в дома си в малките часове на неделя срещу понеделник, след като 2 часа преди това вече е било посетено от екип на Спешна помощ, който не е констатирал нищо нередно.

„На 19-и около 23 часа, получихме сигнал за човек с болки в корема и диарични изхождания. Когато отидохме на място, установихме, че става въпрос за детенце на 5 години. Беше контактно, нямаше температура. Коремчето му вече се беше успокоило.

Към въпросния момент нямаше никакви признаци за притеснения. Прегледах дробовете и сърцето му. Според мен ставаше въпрос за вирус, който циркулира от няколко седмици.

Говорих с родителите за диетичния режим, който трябва да се спазва, защото този вирус е съпътстван от повръщане, но детето не беше повръщали и нямаше и дори гадене”. Това разказа в ефира на NOVA д-р Владимир Пандев, спешен медик от ФСМП-Кюстендил.

Шефът на болницата със страшни думи за смъртта на 5 г. дете

По думите му след прегледа спешният екип се прибрал в Спешния център в град Рила.

„Около 1 часа, на 20-и, отново се отзовахме на сигнал от същия адрес. Съобщението беше, че детето е получило гърч. Когато пристигнахме на място установихме, че то няма никакви жизнени функции – нямаше дишане, сърдечна дейност, пулс.

Започнах веднага реанимация и веднага го транспортирахме с линейка до СПО Благоевград. Там реанимационен екип го пое веднага, но за съжаление не успяха да помогнат на детето”, обясни медикът.

Няколко дни преди да почине, 5-годишното момченце от Стоб не е било добре. То е заведено при личния лекар, след това следата се губи, информира БНР. По-късно е прието в Спешния център в град Рила, обл. Кюстендил.

Източници, пожелали анонимност, посочват, че детето е починало след задавяне, вероятно при повръщане. Аутопсията ще покаже каква е точната причина за смъртта на детето.

Прокуратурата в Благоевград незабавно образува досъдебно производство, което ще бъде прехвърлено по компетентност в област Кюстендил и най-вероятно в прокуратурата в Дупница, която ще поеме разследването оттук нататък. 

Също така има информация, че детето и неговото семейството са били обект на работа с Отдел "Закрила на детето".

Както БЛИЦ съобщи, 5-годишното дете почина в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила.

Момченцето е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград. Там обаче лекарският екип само е констатирал, че детето не е имало жизнени показатели, не е имало сърдечна дейност.

Веднага е бил извикан реанимационен екип, който 40 минути е продължил битката, за да върне детето към живот, за съжаление то е било починало още преди да бъде прието в Спешното отделение, категорични са от областната болница в Благоевград. Това потвърди и директорът ѝ д-р Димитър Димитров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ