Разследването срещу серийния убиец Станимир Рагевски и съучастника му Деян Дичев, които до този момент са уличени в две жестоки убийства, а няколко отдела в ОД на МВР в Бургас продължават разплитането на престъпните им деяния, ще влезе в учебниците на Академията на МВР, пише Флагман.бг.

Днес, на тържествена церемония в столицата от вътрешния министър Бойко Рашков, се очаква да бъдат наградени част от полицаите, които в последните два месеца положиха огромни усилия, за да разплетат мракобесната схема „Рагевски“.

Бургаското разследване е уникално за България, използвани са изключителни полицейски познания и похвати, за да се стигне до успешен завършек, коментираха криминалисти. 

Както вече писахме, Станимир Рагевски, е действал при изключителна конспиративност.

В  деня на убийството на Юмер Мехмед, например, въпреки че буквално го е осиновил и никой не би го заподозрял, ако говори с него, той му се обадил от телефон с предплатена карта, който е активиран преди три години, но използван само за този случай. Картата се оказа собственост на мъж от ромски произход, който дори не си спомнял кога я закупил и съответно препродал, а на името му имало регистрирани десетки телефонни номера. Нито един от тях не е свързан по някакъв начин с друго изчезване, убийство или със самия Рагевски.

Подходът на разследващите също бе изключително интересен. След много сериозна работа в първите дни на изчезването на Юмер Мехмед, те стигнаха до Станимир Рагевски и го задържаха, но той не проронваше и дума. 

Впоследствие заловиха помагача му Деян Дичев, който бе арестуван и освободен само след два дни. Междувременно се стигна и до безпрецедентното му вкарване със съдебна охрана в залата, в която се гледаше мярката за неотклонение на Рагевски – за да му покажат на Рагевски, че арестували съучастника му.

Впоследствие Дичев бе освободен, известно време наблюдаван, поетапно привикван и разпитван, включително и пред съдия и когато бе „изцеден“, го задържаха за постоянно.

Показанията му помогнаха за откриването на трупните останки на Юмер Мехмед и Теодора Бахлова, а следствие на следенето му ченгетата стигнаха и до пистолета, с който са извършени двете убийства, както и триона, използван за транжирането на Юмер. Разследването включваше и изследване на шахтите за обходните води пред кооперацията на Дичев, където бяха открити останки от Теодора Бахлова. Последно бе намерен зъб, който ДНК експертизата доказа, че е на бившата брокерка.

В същото време продължава работата по финансовите дела на групата и съвсем скоро там ще има сериозен пробив, довериха запознати с разследването.

Предвид сериозните доказателства, въпрос на време е да се стигне и до преквалификацията на обвиненията на Рагевски (по чл.115 от НК, грозят го от 10 до 20 години затвор) и на Дичев (по чл.194 от НК – до 5 години затвор).

От Академията на МВР са проявили огромен интерес към работата на разследващите в Бургас и ще изготвят научен труд, в който ще опишат всяка една от стъпките, довели до залавянето на Рагевски и Дичев. Фундаменталното научно изследване ще влезе в програмата на курсистите от Академията.