Премиерът Бойко Борисов е в Шуменско. В село Пристое заедно с местни жители отбеляза Тодоровден и присъства на традиционните кушии. 

По обяд Бойко Борисов посети градския в Шумен „Панайот Волов“. Там премиерът ще наблюдава приятелската футболна среща между мъжките отбори на „Шумен 2007“ и „Волов“. За ремонта на стадиона в Шумен правителството отпуска 3 млн. лв.

Преди мача министър-председателят провери в какви условия тренират футболистите на стадиона. Борисов се запозна и с млади футболисти. От местното ръководство му казаха, че изпълняват неговите препоръки - да работят с младежта. 

Борисов ги попита защо не играят, да не са резерви? Те му отвърнаха, че са малки още. Той ги контрира, че не са малки. "По големите първенства ги пускат на 16 , а тук малки били до 25 години", пошегува се премиерът. 

Имаме 4 школи детски по 100 деца, уточниха от местното ръководство. 

На свой ред Борисов каза, че това не е добро игрище. "С тези 3 милиона ще си оправите терените и ще започне да си събаряте опасните места. През това време ще ми представите проектите. Вече като имаме проекта ще дадем и занапред. Първо ще направим тревата за децата... напоителни системи. После съблекални", каза Борисов. 

Борисов научи от местен футболен фен, че нищо не е пипано на стадиона от 80-та година." Подменяте веднага с най-доброто", той. 


Премиерът коментира и казуса с протестиращите медицински сестри. На въпрос, дали отново ще се срещне с протетстиращите медицински сестри, премиерът отвърна, че той вече се е срещал с тях. 

"Срещал съм се с медицинските сестри. Всичките тия хора биха могли да се качат на козирката и да кажат "или..или". С тях се виждах. Огромна част от исканията им са изпълнени.

Синдикатите месеци наред отстояват и се пазарят за нощния труд, за заплатите. Всичко това в разговори в последния месец сме го финализирали. Освен това се видя, че заплатите не са такива, каквито те ги говорят. Аз съм проявил уважение към тях. Пратих при тях министри, зам.-министри. Работим със синдикатите. Ще предложим пакет след понеделник и ще видим как ще се разберем", каза Борисов. 

Премиерът коментира и темата с бежанците по границата на ЕС. 

"По границата с бежанците - продължават да ни дават за пример. Ужасно е състоянието на границата между Гърция и Турция. От двете страни има армия и полиция. Виждате колко деца, жени стоят в тази преса. Знаят, че нашата граница е добре защитена и натискът е нулев. Споразумението с Турция за бежанците важи в пълен обем", каза той. 

Урсула фон дер Лайн, като видя как българските мюсюлмани ме посрещнаха в Пристой, отново ни даде за пример, разкри премиерът. По думите му с председателя на ЕК си разменят снимки от различни събития. 

"В понеделник ще има среща в Брюксел между шефовете на комисията, парламента и Съвета с президента Ердоган. Дано намерят някакво решение. Виждате, че с дипломация, с всички мерки. Нашите ги взехме преди 4 години, в Гърция проспаха четирите години. Когато ние правихме съоръжения, когато водихме дипломацията, когато си защитавахме границата, те не го правиха.

Черно море е толкова топло в момента, колкото и Егейско. С лодка от Босфора си тук за нула време. И моретата са ни еднакви. По-малко да се приказва, по-добре. Българите спят спокойно.

Българите в Хармани какво беше. Какво беше в центъра на София, когато се разхождаха хиляди мигранти. Колко е спокойно днес. Дано се реши този проблем, защото за региона ще има проблем за туризма, за инвестиционния климат. Ние продължаваме да си изпълняваме нашите ангажименти и искаме същото. Искаме нулева нелегална миграция на границата", каза още той. 

Борисов съобщи, че Шумен ще има и нов водопровод. По интересен, по неговите думи, е проектът "Дунав". "Там малко са ни помогнали бившите комунисти, като са отчуждили част от трасето. Това е един много добър проект, ще го финансираме. В момента го подготвят. Той ще гарантира на целия регион вода", каза Борисов. 

Борисов разказа как миналите дни се срещнал с гръцки строител на строежа на "Хемус". Работникът му разкрил, че климатът в България сега е като преди години в Гърция. Затова, по думите на премиера, е хубаво да се подготвим за по-сухото време с подобни проекти.