Възможно е ужасяващият убиец Мерт Мехмед да бъде пускан в отпуска от затвора, където излежава 30-годишна присъда за смъртта на майка и детето й. Това може да се случи, ако строгият режим на изтърпяване на наказанието бъде заменен с по-лек, анализираха юристи,, цитирани от „Родопи voice”.

Подобна мярка би могла да бъде взета предвид младата възраст на затворника към момента на извършване на престъплението, добро поведение зад решетките. Това обаче може да се случи след като бъде изтърпяна определена част от наказанието, коментираха пред наш екип експерти.
От пет години джебелчанинът е зад решетки, излежаващ присъда от 30 години затвор. Той трябваше да изплати кръвнина в общ размер на 450 000 лева, но до този момент нито лев обезщетение не са получили роднините на зверски убитите майка и дъщеря.
 
Смразяващото кръвта деяние бе извършено в нощта на 20 срещу 21 април 2014 година в Джебел. 24-годишната Джейлян и 7-годишното й дете Джейда са открити мъртви в дома си.
 

26 април 2014 година. Домоуправител на жилищен блок в Джебел подава сигнал към спешния телефон 112 за силна миризма на разложен труп, носеща се от апартамента на Джейлян Юсуф. Малко по-късно полицейски патрул е принуден да влезе през терасата на първия етаж в жилището на семейството. Там униформените се натъкват на ужасяващата гледка: телата на Джейлян и детето й лежат на леглото, зверски заклани и покрити с одеало. По стените има кръв.

Общо 11 души са разпитани, докато разследващите сведат кръга на заподозрените на двама-бившият съпруг на Джейлян и Мерт. Впоследствие последният е задържан като извършител на двойното убийство. Според прокуратурата 18-годишният тогава младеж е предприел кървавото деяние в нощта на 20 срещу 21 април.

Тийнейджърът се вмъкнал в жилището, за да краде, въоръжен с брадва. Джейлян обаче се събудила и се развикала. Той я ударил с брадвата и майката паднала върху спящото дете. То се събудило, при което Мерт му нанесъл първия удар с острието, който бил смъртоносен. Въпреки това ученикът ударил момиченцето повторно. Стените на стаята се оплискали с кръв.

След като обезвредил жената и детето, Мерт хвърлил върху телата им одеало и преровил апартамента. Успял да открие между 250 и 300 лева в дамското портмоне на Джейлян, взел и 2 телефонни апарата. След това ученикът се прибрал в дома си, който се намира в съседния блок, хвърлил окървавените дрехи за пране и легнал да спи. На другия ден отишъл на пазар с майка си. С откраднатото си купил нови маратонки и мобилен телефон.
Новите маратонки бяха на краката му, когато присъдата бе произнесена.

„Ударих още веднъж с брадвата защото детето продължаваше да ме гледа”. Така обяснява 18-годишният тогава Мерт Мехмед пред разследващите действията си, с които отнема живота на 7-годишното момиченце Джейда.

В момента Мерт излежава присъдата си в Пловдивския затвор, твърдят запознати. Меракът му е да излезе предсрочно за добро поведение. В същото време в профил в социалните мрежи се появиха негови снимки от килиите - с пура в уста…