Собственикът на заведение за бързо хранене до Централна гара Ибрахим Юзил и фризьорките  Елена Тодорова(37 г.) и Селвет Хюсеин(24 г.) са задържаните при спецакцията на пловдивската полиция в Столипиново на 19 август срещу наркодилъри. 


Тримата са били спипани по време на сделка в дома на Тодорова, като полицаите са иззели общо 257,6 г хероин, кокаин и електронна везна със следи от същия наркотик, както и мобилни телефони, съобщава "Трафик".

В специализираната полицейска операция в понеделник участваха служители на отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” в Пловдив, а процесуално-следствените действия бяха под наблюдение на Окръжна прокуратура.

Двете задържани фризьорки са били освободени срещу парична гаранция в размер на 3 хиляди лева, а спрямо турския гражданин  Юзил прокуратурата поиска постоянна мярка „задържане под стража”. 

Ибрахим бе доведен днес в Окръжен съд – Пловдив с конвой, а магистратите му бяха назначили и преводач, тъй като не владее български език. Мъжът е неосъждан, семеен и с бизнес в града под тепетата. Той е съдружник във фирма, която стопанисва дюнерджийница близо до Централна гара.

В деня на акцията у Юзил органите на реда са открили 257 грама хероин и по-малко от половин грам кокаин. Заедно с двете фризьорки тримата са разпределяли наркотика и са го пласирали в малки количества. 

Пред съда турчинът сподели, че дрогата не е била за разпространение, а я купил за лично ползване. Той бил наркозависим от години и поради тази причина се снабдил с по-голямо количество. От дълго време Ибрахим имам връзка с България покрай бизнеса си, но и често пътувал до родината си, тъй като там живеели жена му и четирите му деца.

„Визата му е издадена за срок от 6 месеца. Последно е влязъл у нас ден преди акцията или 18 август. Между тримата е имало постоянна комуникация, последната е била на 9-10 август. Това е видно от приложените по делото СРС-та. 

Едната жена му е привеждала често пари от България към Турция по Уестърн Юнион. По време на претърсването именно у него е намерен пакета с наркотика”, разказа пред съда прокурор Марин Пелтеков. 

Той настоя за прилагането на най-тежката мярка спрямо обвиняемия Юзил.

„Той е наркозависим от години. Пуши хероин, взима и кокаин. Сам е признал пред полицията, че има дрога у себе си и че е за лично ползване. Не е познавал жените. 

Едната е виждал със съдружника му. Той живее в Пловдив, има квартира в квартал Кючук Париж. В апартамента не са открити следи от дрога или доказателства за инкриминираната дейност”, каза защитникът на Ибрахим – адвокат Каварджиков. Той допълни, че честите посещения на клиента му до Турция се дължи на визити при семейството му. Юзил основно се е грижил за децата и жена му, а към България транспортирал месо за дюнерджийницата.

„Виновен съм, че взимам дрога. Пробвал съм да я спра, но пак почвам. Виновен съм, че изхарчих всички пари за семейството си, за да купя толкова много дрога, но тя е за мен. Искам на свобода, тъй като ако не работя, децата ми няма какво да ядат. Пуснете ме заради дъщерите ми. До сега такова нещо не се е стоварвало на главата ми”, бяха последните думи на Ибрахим Юзил.

Те обаче не натежаха при определянето на съдебното решение. Магистратите уважиха искането на Окръжна прокуратура и постановиха Юзил да остане в ареста.