В  най-малката и най-бедна община в област Добрич, кметът ще получава по-голяма заплата от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас, информира Нова телевизия. 

Възнаграждение от 3720 лева на Илхан Мюстеджеб беше гласувано от Общинския съвет на Крушари, още преди да бъде приет бюджетът за настоящата година.

Опитахме се да разберем какви са заслугите на кмета за това увеличение.

3797 души е населението в община Крушари по последни данни на Националния статистически институт, към края на 2019 г. Общината е най-малката в област Добрич с 19 села и нито един град. Безработицата към края на януари т.г. в Крушарско е 15,5%, при средно за областта – 6,1 на сто.

С какво все пак кметът Илхан Мюстеджеб е заслужил възнаграждение по-голямо от редица свои колеги, които ръководят най-големите общини у нас.

„Миналата година заплатата ми беше 3100лв. Аз съм направил на моите заместници заплатите 2700 – 2800. Нали трябва да съм адекватен? Аз взимам решението, аз отговарям, аз от сутринта досега съм подписал сигурно 100 – 200 документа. Аз нося отговорност за всяка стотинка. Мисля, че е реципрочна на заплатата, която получавам”, казва кметът Илхан Мюстеджеб.

По данни на Института за пазарна икономика, на 1 общински служител тук се падат 81 души, като в повечето общини у нас, обхватът е между 100 и 300 човека. Крушари не е единствената община в страната, която не отговаря на изискването за минимален брой население от 6 хиляди жители, но това, което я прави уникална е високата заплата на кмета – 3720 лв., гласувана неотдавна от Общинския съвет с 9 гласа  “за”,  3  “против” и 1 “въздържал се”. Сред противниците на скоростното увеличение с 45% за година и три месеца са съветници от двата полюса на политическия спектър.

„В условията на пандемия, световна икономическа криза и при такива нива на безработица в страната, областта и особено в нашата община, където винаги са били високи, считам, че е напълно неприемливо и неморално такова увеличение на заплатата на кмета”, казва Радослав Йорданов, общински съветник от ГЕРБ.

„Аз с удоволствие бих гласувал и 10 000 лева заплата на работещ кмет. Община Крушари събира годишно около 500 лв. патентен данък. Това само по себе си говори, че в общината липсва индустрия. Земеделието може да осигури работни места единствено по време на кампании”, казва Здравко Здравков, общински съветник от БСП.

Заради жестоката суша м.г. голяма част от хората остават и без това препитание. В общината няма спешна помощ, а линейките от областния град пътуват за час само в едната посока до най-отдалечените села на границата с Румъния. Общопрактикуващите доктори пък обслужват населението само по 2-3 часа на ден.

За първи път от много години насам, кметът може да се похвали, че в неговия мандат общината има сключен договор за зимно поддържане и снегопочистване с фирма с името на древногръцкия бог Танатос.