14-годишната Виктория от Варна е в неизвестност от 3 юни, когато е избягала за втори път от кризисния център във Варна, където е била настанена от Агенция за закрила на детето, пише Varna24.bg.  

Информация за изчезването на Виктория се появи и в социалната мрежа:

"Това дете е в неизвестност от 3 юни, то е на 14 години от гр. Варна, казва се Виктория, има вероятност да е в опасност. Моля който я види да задържи детето и да звънне на тел. 112 или в най близкото МВР. Детето може да е жертва на трафик на хора!", гласеше разпространената информация. 

Майката на детето - Десислава Георгиева споделя следното:
 

"Социалните настаниха Виктория в Дом "Гаврош" при непълнолетни проститутки, там влизат и излизат сводници. Успях да я измъкна чрез адвокат. Тази година пак същото, защото й се карам да учи и да ходи на училище. Затова Виктория решила да избяга в Пловдив. Там я хващат полицаите и я връщат във Варна, където я предадоха на социалните, а те я настаниха в кризисния център. 
 

За трети път бяга от центъра и е в неизвестност от 3 юни. За мен няма проблем, имам удобства да си отгледам децата, искам детето ми да живее при мен. До момента имах само едно обаждане от Виктория, на 18 юни се свърза с мен и каза, че ако я открият и отново приберат в центъра пак ще избяга и че иска да живее при мен. 

Очаквах я на същия ден да се прибере, но така и не дойде, притеснявам се, че сводници я държат насила. Полицията я издирва също след сигнал, подаден от кризисния център след бягството й от там. Дано ми върнат детето живо и здраво. Сама я отгледах. Тя е записана на мое име. Имам и по малко дете, но него не смеят да го пипнат, тъй като се води на баща си на името."
 

От пресцентъра на полицията потвърдиха, че се издирва непълнолетно лице, избягало от институцията, в която е настанено, но повече информация не може да бъде оповестена. 

Анна Конукова, директорът на дирекция "Закрила на детето" във Варна обясни следното:
 

"Момичето е настанено в кризисен център с мярка "Закрила" поради конфликти в семейството. То е във възраст, в която е доста чувствително, преценило е, че не желае да живее в семейството си и има своите основания. Въпреки, че центърът е защитена зона и информация за него не се разпространява нито от нас, нито от медиите, криминално проявени лица, които имат някакви интереси, успяват да открият тези места и често млади момичета могат да попаднат в рискова ситуация, какъвто е и случая с това момиче. 

Момичето е настанено там, след преценка, че поведението й е рисково за нея и нейното здраве. Тя е бягала и от семейството си и от центъра. Ако се спазваха правилата и имаше разбирателство между родител и дъщеря, нямаше да се стигне до тази ситуация. 

Често пъти родителите вместо да потърсят причината в собственото си поведение, търсят вина в институциите. Не може да бъде упрекнат центъра в случая, че не е опазил момичето. Там не държат децата зад решетки и под ключ, това не е затвор. Надявам се скоро детето да бъде намерено живо и здраво, това е най-важното. След това ще се търси решение за справяне със ситуацията", каза Анна Конукова.