Ден след ден основният питеен водоизточник на перничани – язовир "Студена", се превръща в пустиния. Шокиращи снимки в социалната мрежа показват лунен пейзаж вместо вода.

В същото време аварии на водопреносната мрежа бълват по улиците на града и малкото останала вода, пише zapernik.com. „В коя нормална държава язовирът с питейна вода ще пресъхва, а водоснабдителното дружество нехайно ще оставя по 3-4 дни аварирал водопровод да бълва десетки кубици вода, на една от най-централните улици в града, заявявайки, междувременно, че „Аварията не е спешна“ и „Техниците също имали право да празнуват „Ден на града“ ??????????

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!“, възмущава се Иван Александров в групата „Видяно в Перник“.

Снимките на състоянието на язовира, или там където някога е бил, са също негови, направени преди седмица.От ВиК Перник казват, че към момента водният обем на яз. "Студена" е 6 912 000 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. Което си е една стъпка до санитарния минимум.

Дори и изречението, че е отчетено много добро състояние на язовирната стена „Студена“ и прилежащите и хидротехническите съоръжения, не може да замаже тоталната водна катастрофа, пред която е изправен града.

Според ръководството на водното дружество липсата на дъждове през лятото е пресушило язовира. Но дали това наистина е така?

Хората се питат: Защо още няма обявен воден режим? Къде изчезна водата? Ползват ли заводите в Перник питейна вода за производствени нужди? За колко дни още ще стигне водата в язовира? Защо ВиК позволява при тази криза, вода да се излива по улиците? 

Къде ни е язовиро?!