Над 20 милиона от парите на европейските и български данъкоплатци са похарчени чрез грубо нарушение и манипулиране на Закона за обществените поръчки.

Това става ясно от решение на Великотърновския административен съд, в което се казва, че Министерство на околната среда и водите правилно е наложило финансова санкция в размер на 1 200 000 (словом – милион и двеста хиляди) на Община Плевен, все още управлявана от Георг Спартански, пише Novini.bg.

Какви са фактите?

През 2017 г. Плевен и Долна Митрополия сключват договор с екологичното ведомство за изпълнение на проект по Оперативна програма „Околна среда“.

Става дума за водния цикъл Плевен-Долна Митрополия. Изпълнението и реализацията са възложени на две дружества, а процедурата се провежда по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Получилите близо 20 милиона (без ДДС) платени от нашия джоб са „Запрянови 03“ ООД (по Обособена позиция № 1) и ДЗЗД „Аква билд Плевен“ (по Обособена позиция № 2).

Според три независими един от друг наши източници, тези субекти са свързани с лица на висши позиции в общинската администрация, с бивши и настоящи политици на национално ниво, със сенчести бизнес кръгове и участващите в тях съмнителни бизнесмени.

Какви са изводите:

1. Благодарение на неволната или умишлена некомпетентност (или безстопанственост, което е престъпление, санкциониращо се с лишаване от свобода според Наказателния кодекс) на Спартански и неговия екип плевенските данъкоплатци ще трябва да платят милион и 200 хиляди.

Една от възможните причини за това е неумението на плевенската администрация да работи с програмите и проектите на Европейския съюз.

2. Над 20 милиона европейски пари са раздадени на близки до местната власт фирми в нарушение на закона. Процедурата е видимо компрометирана. Доказателство за това е решението на административния съд.

И тук следват въпросите:

1. Към МОСВ – уважаеми министър Димов, ще сезирате ли новата европейска прокуратура за измами с европари на територията на Плевен и региона?

2. Към прокуратурата – държавното обвинение не цепи басма на кметове от ГЕРБ и БСП, видяхме вече примери от Септември и Костенец. Но докога ще си затваряте очите за доказаните от Темида безобразия на плевенския кмет?

Ще стигне ли смелост на подопечните ви магистрати, за да се заловят с делата на Спартански? Или може би над него действа политически или друг чадър.

3. Към Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) – има ли основание да се твърди, че в Община Плевен действа Организирана престъпна група (ОПГ) за източване на еврофондове и кражби на публичен ресурс?

Хванахте фризьорката Иванчева, но тя е лесна. Ще се заемете ли със Спартански?

Тепърва ще видим имената и лицата на ограбилите Плевен и неговите граждани през последните четири години. Скоро ще станат обществено достояние нови уличаващи данни и документи за свързани с корупция кмет, зам.-кмет, бивши и настоящи политици, съмнителни бизнесмени.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!