Здравко Ангелов е строителният предприемач, изнудван месеци наред от кмета на „Северен” Ральо Ралев, научи „Марица”. Младият пловдивчанин е депозирал сигнала до премиера Борисов. В него Ангелов посочва, че от него са искани 60 хил. лв. за да му издаде разрешително за строеж на обект в район „Северен”, съобщава "Марица".

Кметът на „Северен” Ральо Ралев бе задържан в четвъртък по разследване за корупционни престъпления. Той е бил арестуван докато е тренирал във фитнес зала в района на Университета по хранителни технологии, след което разследващите са го откарали в кметството, откъдето са иззети документи.

Какъв е случаят? Предприемачът Здравко Ангелов има имот на ул. „Добротич“ и „Полковник Дрангов", където планирал да построи 4-5 етажна жилищна кооперация с РЗП около 2000 квадрата. През декември 2018 г. той внася документи в район „Северен” за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са констатирали забележки, но те са били отстранени в срок. Въпреки че документите са изрядни, обаче Ангелов не е получил полагащото му се разрешително за строеж.


Здравко Ангелов

Докато следи как се развива придвижването на документацията му Ангелов разбира, че Ралев е взел проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на неговите правомощия. В същото време предприемачът започва да се чувства притиснат в ъгъла – забавянето на разрешителното води до финансови загуби за строителя. Вследствие на това Ангелов разговаря с различни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта”, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в столицата вчера.

39-годишният Здравко Ангелов се занимава със строителство от 3-4 години. До момента има построена една жилищна сграда под тепетата. Инвестира предимно в малки бутикови кооперации. В момента развива няколко нови проекта, един от тях е и въпросната жилищна сграда на ул. „Добротич“ и „Полковник Дрангов". „Нямам никакви притеснения относно проекта си” – това беше първия коментар на Ангелов относно случая.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ