€ 5 750 000 - точно толкова струва къща в центъра на Варна. Обявата е пусната от агенция за луксозни недвижими имоти. 

Първоначалната цена е била 6 млн. 250 хиляди евро, но е намалена явно поради липса на купувач. "Предлагаме за продажба уникален имот с историческа стойност и перфектна локация в сърцето на красивата Варна.

Тази аристокртична рездиденция в класически стил е построена през 20-те години на миналия век и се отличава с характерна архитектура, богата орнаментика и разкошна планировка. През 1999 е направено цялостно обновяване на интериора и екстериора. 

Парцелът, върху който е изградена е с площ 1900 кв.м., перфектно ситуиран на крачки от пешеходната зона на Морската столица Варна. Самата къща е с РЗП 1014 кв.м. и е на четири етажа", пише в офертата към имота. 

"Една невероятна възможност да притежавате уникална, елегантна, класическа и красива резиденция като фирмен или фамилен имот, подходяща и за бутиков хотел, представителство, дипломатическа сграда и др.", добавят брокерите. 

Справка в международни сайтове за недвижими имоти показва, че за подобна цена може да се купи супер лукозно имение или дори замък. 

Съвсем наскоро и за малко повече пари - около 6. млн. 790 хиляди евро световноизвестният готвач Джейми Оливър се сдоби с приказно имение във Великобритания. И за сравнение - ето колко струват замъците и именията във Франция: