Плажът „Вромос” край Черноморец, където престоят според здравните власти е нежелателен заради нивата на радиация, се е превърнал в най-големия бивак по Южното Черноморие, информира Флагман.бг.

Този уикенд там имало минимум 300 коли и каравани и поне 500 туристи, които се били разположили по протежението на цялата ивица – от град Черноморец до оградата на военната база край Атия.

"Никога по това време на годината не е имало толкова много хора на иначе живописната плажна ивица", категорични са местните жители, които са сигнализирали за проблема. Те се притесняват, че в горичката и на самия плаж, където няма течаща вода или канализация и дума не може да става за  спазване на нормална хигиена.

 

Проверка на "Флагман" е установила, че на няколко места са поставени химически тоалетни, но кой и кога ги чисти – остава загадка.

В това райско кътче по Южното Черноморие сезонът също започна СНИМКИ

Вижда се, че голяма част от къмпингуващите са се настанили трайно в залива – с каравани, сателитни антени, соларни батерии.  От регистрационните номера на автомобилите става ясно, че плажуващите са основно от вътрешността на страната – Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково, София.

През 70-те и 80-те години ивицата, която се намира между Военноморската база „Атия” и нос Акин край Черноморец в дерето на залива са изхвърляни отпадъци от преработка на руда от мина Росен. През 90-те години заливът, редом с плаж „Вромос”, е рекултивиран, но въпреки това е установено завишено количество на радиация в пясъка и почвата около него.


Джипове и каравани са спрени на самия плаж


Пред някои от караваните има сателитни чинии


Цялата горичка около плажа е пренаселена от къмпингуващи - с каравани и палатки


Около плажа Вромос има стотици коли