Венета Стефанова-Иванова става временен ръководител на Районен съд-Средец. Това реши във вторник Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет, съобщава "Флагман".

Причината е, че сегашният шеф Красимира Донева се мести в Районен съд-Бургас. Донева бе един мандат председател на съда в Средец в периода 2014 – 2019 г. След това СК обяви няколко конкурса за поста й, но на тях не се яви никой. Красимира Донева има право на втори мандат, но явно няма такова желание. Вместо това тя поиска да бъде преместена в РС-Бургас, където обаче доскоро нямаше свободни места.

Вече такова има, обяви на заседанието на СК Красимир Шекерджиев, - като за съжаление това се дължи на починал колега.

Припомняме, че миналия месец почина съдия Райна Кирякова.

Така Съдийската колегия преназначи Красимира Донева за съдия в РС-Бургас, но считано от 1 януари. Причината за отлагането е изчакване в РС-Средец да се завърне командирован съдия от Окръжен съд-Бургас. Иначе би било нарушено изискване за наличие на поне двама съдии.

Донева в момента се води изпълняващ функциите административен ръководител на съда в Средец, като в първия ден на 2021 г. щафетата ще поеме Венета Иванова.

Любопитен факт е, че последната до миналата година бе прокурор в Районна прокуратура-Бургас. След като спечели конкурс за съдия, тя бе изпратена с почести.

Припомняме, че предишният главен прокурор Сотир Цацаров я награди „за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения“.

Под нейно ръководство са постигнати отлични резултати в разследването на хулиганство, извършено на 30 юни 2016 г. на публично място - бензиностанция в Бургас от Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М, известни в медийното пространство като „Вълците на Путин“, информираха тогава от държавното обвинение.

„По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза, в рамките на която бяха проведени осем съдебни заседания, прокурор Стефанова – Иванова бе подложена от обкръжението на обвиняемите – членове на формированието „Войнски съюз“, на критики, подигравки и косвени заплахи. В Ютуб е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа“, в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова – Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата й, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това наложи провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова – Иванова бе подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация”, съобщиха още от прокуратурата.

Разследваните получиха осъдителни присъди.

„Въпреки оказания натиск, прокурор Стефанова – Иванова не се поддаде, а изпълни в пълен обем своите служебни задължения, и отстояваше отговорно и професионално тезата на обвинението. За това главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова – Иванова с отличие - знак „За заслуга“ за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постигане на осъдителни присъди на извършителите на престъплението”, посочиха още от държавното обвинение.