„На Пловдив му отива кмет, който е интелигентен, разумен, умерен и който може да върши нещата. Такъв е Николай Радев – човек с личен авторитет и много уважаван директор на Английската гимназия”, каза президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който пристигна вчера следобед в града на тепетата, за да подкрепи листата и кандидатите с № 56.

Първият социалист в Европа подчерта, че кандидатурата на Радев е символна за Пловдив, защото той умее да работи с хора, а стотиците успешно подготвени от него ученици доказват способността му да се грижи и за бъдещето. „Аз съм оптимист за Николай Радев”, каза Станишев и прогнозира промяна в синия Пловдив.

„Видяхме, че в последния мандат управлението на ГЕРБ е далеч от желаното, въпреки благоприятната икономическа конюнктура”, посочи лидерът на европейските социалисти. Той посъветва пловдивчани да не се подвеждат по кандидатури, които изглеждат атрактивно, но фактически обслужват ГЕРБ.


„ГЕРБ знаят, че са в отстъпление и се страхуват, затова са пуснали кандидатури - мюрета, които да отвлекат гласове от основната опозиционна сила БСП и от нашия кандидат Николай Радев”, обясни Сергей Станишев. Той се обърна и към левите избиратели в Пловдив - да не се заблуждават кой е автентичният кандидат на левицата.

„Славчо Атанасов е от НФСБ – ВМРО, той беше кмет и сме го подкрепяли, а като участници в управлението свършихме много работа – за безплатните детски ясли и за редица други социални придобивки”, уточни президентът на ПЕС и бивш председател на БСП. Той беше категоричен, че по същество тези, които управляват държавата, се опитват да си разменят мандатите и в Пловдив.

„Пловдивчани да не се подвеждат, а да търсят същинската и дълбоката промяна, която е в техен интерес и която олицетворява Николай Радев”, завърши Сергей Станишев. 

Както и в други предизборни кампании, когато е посещавал Пловдив, той не изневери на стила си лично да поговори с пловдивчани, раздавайки рекламни материали от единия до другия край на Главната.

В червения рейд се включиха също областният председател на БСП Георги Гергов, народният представител Теодора Халачева, Николай Радев с екипа си районни кметове - Тодор Стоилов за р. Централен, Атанас Баташки за р. Северен, Добромира Тошева за р. Тракия, Ангел Иванов за р. Южен, Десислава Йорданова за р. Западен и Йордан Василев за р. Източен.


Група млади хора поканиха Станишев на кафе в Капана, за да поговорят как ще се отрази Брекзит на българите, с какви средства ЕС ще се справи с бежанската криза, за Дъблинския регламент и охраната на външните граници на Евросъюза. Там Здравка Минева, млада поетеса, му подари първата си стихосбирка "Дистанция".

Станишев се спря и на щандовете с пчеларите, от където си купи буркан мед и увери производителите, че български евродепутат от групата на социалистите е ангажиран с проблемите им. На връщане продавач на балони му подари червен с формата на меч, а той го връчи на Николай Радев със заръката да победи опонентите си. Не липсваха и популярните селфита, които младежи си направиха с президента на ПЕС.