Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи по морето ще трябва да бъдат спрени преди началото на активния туристически сезон в летните ни курорти, съобщава „Монитор“.
 
Преобладаващата част от тях са в област Варна, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Там все още се работи по започнати през миналата година 740 хил. квадрата проекта. Около 450 хил. кв. м от тях са жилища, което е с 51% повече на годишна база. 117 хил. квадрата са хотелите. В област Бургас общо започналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хил. кв. м, като е отчетен ръст от 12%. Там обаче ваканционното строителство се възстановява по-бавно и ръстът е само 2 на сто.
 
Най-активно в момента по Черноморието се строят хотели. Като изключим жилищното строителство в двата най-големи града - Варна и Бургас, това е сегментът, който най-много привлича инвеститорският интерес обясни Петър Каменов от регистъра.
 
По думите му най-голям пик на строителството на хотели се наблюдава в района на морската ни столица, особено в курорта Св. св. Константин и Елена. В това летовище на север от Варна се изграждат 5 големи хотелски комплекса и сгради с ваканционни апартаменти.
 
Другата точка с 2 мащабни проекта за хотели е Св. Влас, които евентуално ще трябва да бъдат спрени през активния сезон. „Такива големи обекти за изграждане на хотели през тази година в Слънчев бряг няма, защото там няма интензивно строителство, познато от минали години. По Южното Черноморие, надолу в Лозенец има един голям проект и още един в Приморско. В Обзор също един голям проект, който предприемачите му се опитват да го завършат преди началото на сезона“, добави Каменов.
 
Според експерта в момента вече няма големи проекти, които сега да се довършват, защото навремето са били изоставени. „В замяна на това се завършват много по-малки сгради, повече неголеми сгради, особено малки хотелчета. Само в района на Несебър подобните възобновени проекти през последната година са поне трийсетина. Мащабно изграждане на жилищни сгради кипи и в бургаския квартал Сарафово. Там също има много строителство, започнало от началото в последните месеци или през миналата и по-миналата година. Интересно е да се спомене, че в района на Равда се работи по ново разширение на аквапарка, което тръгна преди около месец и половина. Довършва се строителството на голям хотел в Ахелой. Около Балчик и по брега на север от него няма големи строежи, а се изграждат предимно малки хотелчета и еднофамилни къщи, но не са много като разгъната застроена площ“, обяснява Каменов.
 
От 15 май до 1 октомври със заповед на кмета на Варна се забранява работата по строежите на територията на комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, кк Чайка, кз Прибой, курортната зона в местността Манастирски рид. Спира се достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплексите.
 
Изключение се допуска за неотложно аварийно-ремонтни работи, съгласно чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), уточниха от общината.
 
До 15 май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите бяха задължени да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяването им, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи тротоари и пътни настилки около строежите. Засегнатите от строителството зелени площи трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност.
 
Контролът за изпълнението на заповедта на кмета на Варна се възлагат на Общинска полиция, съответното РПУ и районите кметове. За нарушаването й физическите лица се глобяват от 1000 до 10 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица се налага санкция от 10 000 до 50 000 лева.
 
В област Добрич, където сезонът по морето започва по-късно, все още общините не са обявили от кога ще разпоредят спиране на строежите.