Заразата от COVID-19 в Ямбол вече се разпространява дифузно, а не е само в локално огнище, както започна в района на циганския квартал "Райна княгиня".

Това е показал анализът на заболеваемостта през последните дни, съобщи заместник директорът на МБАЛ "Св.Пантелеймон" д-р Валентин Вълчев.

Причината за това е неспазването на противоепидемичните мерки на публичните места в града, посочи д-р Вълчев.

Бомбата цъка в Ямбол: Цигани, контактували с болни от К-19 роднини, отказват тест с PCR! ВИДЕО

През последното денонощие новите положителни проби в областта са 11, десет от случаите са на граждани от Ямбол, един е от община Елхово. От тях двама са хоспитализирани, останалите са безсимптомни.

В многопрофилната болница е починал мъж на 88 години с доказана коронавирус инфекция и с инсулт, съобщиха от Областния медицински съвет.

Шок в Ямбол! Някой подканва циганите да се заразяват с К-19! СНИМКА

Според прокуриста на болницата д-р Димитър Рунков високата смъртност на заразени с COVID-19 в Ямбол - 12 пациенти от общо 114 диагностицирани, се дължи на ниския здравен статус на пациентите и липсата на лечение на основни заболявания. Това са хора с тежък, разколебан диабет, нелекуван досега или лекуван некачествено, при които инфекцията за 2-3 дни обърква целия метаболизъм, поясни той.

Днес за дезинфекция е затворено пневмофтизиатричното отделение на областната болница "Св.Пантелеймон".

Пасторът, разбунил циганите в Ямбол, пак ги подстрекава, че нямало зараза ВИДЕО

В сряда в профила си във „Фейсбук“ депутатът от ВМРО от Ямбол Мария Цветкова подчерта, че не бива да бъдат разхлабвани мерките в квартал „Райна Княгиня” в Ямбол с преобладаващо циганско население, който беше поставен под карантина и стана огнище на коронавируса в града.

Контролно-пропускателните пунктове трябва да останат докато не се направят тестове на всички в махалата и докато жителите им не докажат, че могат да спазват противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на заразата. 

Цветкова подчертава също, че в квартала работят подмолни организации, които манипулират местното население и го подстрекават към неподчинение.

БЛИЦ припомня, че днес в 8 часа проф. Тодор Кантарджиев обяви най-черният рекорд на коронавируса в нашата страна. Освен това той разби и най-големите митове, свързани със смъртността на К-19 у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!