Медицински фелдшер и съпругата му са сред заразените с COVID-19 в пламналото огнище на коронавирус в шуменското село Изгрев, пише "Монитор". И медикът и съпругата му са настанени в МБАЛ-Шумен.

Заради огнището в сряда в Изгрев беше обявено въвеждането  строги мерки на контрол на движението, включващи КПП-та на всички изходи от селото и затваряне на Изгрев за 14 дни

Според неофициална информация фелдшерът е от съседно на Изгрев село и е обслужвал пациенти от няколко села в две общини, в т. ч.

Обявиха мерки, но до момента няма никаква дисциплина, оплака се кметът на село Тъкач Метин Ехлиман. Селото е само на пет-шест километра по асфалт от Изгрев, но според Ехлиман ограничение на трафика няма, няма ги и обещаните КПП-та.

Тази сутрин дойдоха деца и младежи с велосипеди от ромската махала в Изгрев в нашата ромска махала, отидохме и ги изгонихме. Идват хора до магазините, нашите отказват да ги обслужват и ги гонят, те продължават нататък, разказва кметът на Тъкач.

Същите оплаквания има и кметът на с. Климент Неджми Халил. Непрекъснато пътуват хора от Изгрев, никой не ги спира, по черно до нашето село са три километра, притеснени сме сериозно да не се пренесе заразата, обясни Халил. До часове, до половин един час очакваме да бъдат направени КПП-та и да спрем трафика, коментира кметът на Изгрев Ерджан Тефик.

Има взето решение за ограничителните мерки, но то трябваше да бъде съгласувано с главния държавен здравен инспектор на Република България доц. Ангел Кунчев, вече е съгласувано и всеки момент директорът на РЗИ - Шумен се очаква да издаде заповед за мерките, коментира кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова.

Тя съобщи също, че е започнало масовото тестиране на жители на село Изгрев, като през днешния ден са взети 122 проби, общият брой на планираните тестове е 300, което представлява ок. една трета от жителите на селото.

Ситуацията в село Изгрев, което е част от северната шуменска община Венец е динамична и всеки ден има нови установени случаи на положителни резултати. За последното денонощие има двама нови заразени, а заради влошено състояние първият пациент от Изгрев е преведен в интензивното отделение на МБАЛ - Шумен и е поставен на командно дишане.

На 9 юни т. г. жена от с. Изгрев е била приета в шуменската болница след направен PCR тест в сряда вечерта е установена положителна проба. Тя е един от двамата жители на Изгрев с коронавирус за последното денонощие. Вторият случай също е на жена от селото, установена при тестване на контактни лица. Тя не е в болница, карантинирана е в дома си.

В момента в МБАЛ - Шумен лежат шестима пациенти с COVID-19, от тях един е от "новопазарската група", от руските работници, които работят на газопровода край Нови пазар. Останалите петима са от огнището в Изгрев.

Междувременно в сряда в МБАЛ - Шумен са приети още двама пациенти с клинична картина за COVID-19, взети са им проби за PCR тест. Отделно от РЗИ - Шумен са взели още 24 проби на контактни със заразени лица в с. Изгрев.

Активните случаи на коронавирус в Шуменска област са 26, общият брой на установените от началото на епидемията достигна 30.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ