По света пътуват не само хората, а и животните, в това число и насекомите. Така на територията на България се оказват нови вредители, нетипични за нашите географски ширини. Това притесни и живеещи във варненския квартал Бриз, които на 5-я етаж у дома си откриха сколопендра, съобщава Радио Варна.

Основната причина за тази тенденция е затоплянето на климата. Високите температури и повишената влажност са идеалните условия за развитие на тропическите насекоми. В лекарските кабинети все по-често се срещат хора с оплаквания от ухапвания, които се установява че не са от типичните и добри познати насекоми, а от други видове, характерни повече за тропическите райони на света.

Гигантската сколопендра е по-популярна като гигантска стоножка. Това е най-голямата многоножка в света. Произхожда от Южна Америка и обича влажния климат. По тази причина популацията на гигантски стоножки у нас се увеличава значително след многодневни и напоителни дъждове.

Дължината ѝ е между 25 и 35мм., тялото ѝ е съставено от около 20 секции. Всяка секция има два крака. Хитиновата ѝ обвивка я прави много твърда. Множеството крака, с които е снабдена, я правят доста бърза, а характерът ѝ я прави агресивна и нападателна. Гигантската сколопендра има лошо зрение. Може да разпознава само светлина и тъмнина.  

Затова и поведението ѝ е подчинено изцяло на принципа „Нападението е най-добрата защита“. В челюстите си тя съхранява отрова с паралитично действие. При атака тя впръсква в жертвата си от тази отрова посредством челюстите си и шиповете на опашката си.

Благодарение на тази отрова склопендрата може да си позволи да атакува животни със значително по-големи размери от нея. Нейни жертви могат да бъдат дори прилепи, змии, птици, и за съжаление хора.