Воден режим в Перник ще има, потвърди кметът Станислав Владимиров. Засега обаче общината не може да се договори с ръководството на ВиК какъв да е графикът.

"Има скрит режим на водата в някои квартали", разкри кметът.

"Прави се вътрешна проверка как се стопанисва ВиК. Не сме чували град с такива мащаби да бъде изправено пред такова нещо", възмути се Владимиров.

Пред БНТ той бе категоричен, че основната вина за случилото се носи ръководството на ВиК и принципала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Владимиров посочи, че липсват и достатъчно екипи за справяне в авариите. Той коментира още, че заради отказа на ВиК да даде ясни обяснения какво се случва, в града се носят различни слухове за това откъде е  изчерпана водата в язовир Студена.

Ремонтът на язовирната стена е на приключване, като се смята, че това не е причина за водния режим. Обмисля се и резервен вариант - да се използва друг водоем в района на Перник - язовир Диканя.

Станислав Владимиров каза, че ще направи всичко необходимо. По думите му на този етап не е застрашено топлоподаването от Топлофикация - Перник. Предстои обаче проверки във връзка с настъпването на новия зимен период.

Във връзка с мръсния въздух кметът каза, че това ще е негов приоритет. Той каза, че на този етап няма проблеми. Владимиров изказа мнение, че новото ръководство на РИОСВ, че няма да правят компромис и ще правят проверки за чистотата в Перник.

Иначе Станислав Владимиров ще има само двама заместници.

"Достатъчна енергия. Това е добър сигнал, че аз не искам да пилея ресурс. Заради водната тема не ми остава време да прегледам финансите. Първият прочит е, че финансовото състояние на общината не е цветущо", коментира още новият кмет.