Тръбата за отпадните води на Созопол е скъсана на четири места. Това разкри пред bTV водолазът Христо Николов.

Тръбата вече е с около 50 метра по-къса, след като последните морски бури и течения изкараха част от нея на брега. В интервю за предаването „Тази сутрин“ гмуркачът разкри, че е възможно морето да изхвърли на плажа и друга част от съоръжението за дълбоководно заустване. 

Той обясни, че съоръжението е обследвано, преди два месеца и има пълно видеозаснемане на цялото трасе. „Скъсването е в последната една трета на тръбопровода“, обясни Николов.

По думите му релефът на мястото е по-особен, има спадове и по-ниски квоти на преминаване.

Тръба от мръсния канал изплува край Созопол като чудовището от Лох Нес

Началникът на пречиствателната станция в Созопол Красимир Кръстенов пък каза, че не знаел за проблемите с тръбата и уточни, че тя е била изградена седем месеца, след като е била пусната в експлоатация станцията. 

„Докладът за тръбопровода е пристигнал във ВиК – Бургас малко преди Нова година. В него са написани констатации, има и снимки, които показват компрометиране на самото трасе“, добави той.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пък увери, че вече са предприети мерки.

„Направихме една междуведомствена комисия, на която поканихме представители на изпълнителите, на ВиК и проектантът. Беше уточнено какви са проблемите.

Ще има още едно заседание на комисията. След като се представят доклади от проектанта и на изпълнителя, ще се съберем отново и ще стане ясно кой точно ще плати за ремонта“, заяви градоначалникът.

Това ще бъде всеки друг, но не и Община Созопол, каза още той.