Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица изплува мъртва риба. Тя се вижда във водите край селата Палаузово, Воденичане и Маленово край Стралджа.

Сигналът е получен от кметския наместник на село Палаузово Иван Дяков в понеделник. Той информирал ръководството на Община Стралджа за опасността от екокатсатрофа и предупредил всички животновъди да не пускат добитъка си край реката. Над 300 животни идват на водопой в района, коментира кметският наместник, цитиран от Нова телевизия. 

„Почти всяка година има поражения по животните, абортират. Аз лично имам кравеферма. Какво ще е оттук нататък, не мога да кажа, защото животните пият вода, реката минава през пасището. Няма как да ги ограничим”, каза Росен Русев, един от потърпевшите.

Инж. Иван Митев, председател на Общинския съвет в Стралджа, заяви, че очаква отговорните институции да си свършат качествено работата.

„Искам да апелирам към Районната прокуратура в Ямбол да се самосезира по този случай, защото това наистина е екокатастрофа”, обясни Митев.

Според местните жители замърсяването на реката тръгва от Община Карнобат. „Преди два дни кметът на село Деветак е информирал „Басейнова дирекция". Взели са проби от водата и вчера разбрахме, че очакват резултатите. Днес и от Областна дирекция по безопасност на храните взеха проби от мъртвата риба”, каза инж. Митев. 

Тази екокатастрофа се повтаря от години, а мерки до момента не са взети от отговорните институции, твърдят местните хора.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук