През последните години са подадени много искове срещу американската компания Johnson & Johnson: хората обвиняват производителите на детската пудра в това, че в популярния козметичен продукт се съдържа азбест и именно той, твърдят те, причинява онкологични заболявания.

Агенция "Ройтерс" е провела собствено разследване: експерти заявяват, че знаят за наличието на азбест в пудрата на компанията от дълго време, но не са предприети никакви мерки за отстраняване на компонента. Компанията е предпочитала да скрие тези данни както от властите, така и от обществеността.

Резултатите от разследването на "Ройтерс" показват, че следи от азбест са открити в пудрата още през 1957 г., но FDA - организацията, която контролира продуктите и лекарствата в Съединените щати, не е била уведомена за това.

"Джонсън и Джонсън" са направили опити да намерят по-чист източник на талк, за да намалят и окончателно да се отърват от азбеста в своята продукция. Но очевидно, не са успели в това свое желание.

Световната здравна организация отбелязва, че не съществува безопасна доза азбест. Някои хора никога не получават рак от действието на това вещество, но в други случаи са достатъчни малки количества от канцерогена, за да се предизвика развитието на тумор.

Представителите на Джонсън и Джонсън не са съгласни със заключенията - те твърдят, че в бебешката пудра няма азбест и не може да причини развитието на онкологични заболявания. Междувременно продължава завеждането на дела срещу компанията - съдът ги удовлетворява, принуждавайки козметичния гигант да плаща милиони.

Превод и редакция: БЛИЦ