В двора на столичното 81 СУ "Виктор Юго" 12-годишно момиче беше нахапано от бездомно куче малко след 8 часа сутринта. Кучето вече е заловено и ще бъде настанено в приют, заяви в "Денят започва" по БНТ директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов.

"Получавали сме сигнали от училището, но последният беше на 22 януари. Извършихме три проверки по сигнала, но кучета не бяха установени.

Вчера около 8:20 часа получихме сигнал, реагирахме и кучето, което е участвало в инцидента с ухапването е заловено и настанено в клиника към предприятието. Продължаваме да извършваме последващи проверки, за да заловим и другите две кучета, които са били на територията на училището.

Кучето ще бъде кастрирано, обезпаразително, ваксинирано и настанено в приют", обясни Асенов.
По думите му, с около 30% са се увеличили изоставените кучета след пандемията.

"Това наблюдаваме и в приюта, където директно се изоставят кучета. Също така има изоставени кучета и по улиците. Апелираме към гражданите да не изоставят директно кучетата по улиците, а да се обръщат към ОП "Екоравновесие", защото едно куче поставено в непозната за него среда, може да прояви спонтанна агерсия и да се случи такава случка като вчера", призова Асенов.