Помните ли онези сутрини в късния август, когато бяхме деца? Няма училище, няма грижи. Ставаме рано, но не прекалено, а навън ухае на лято. От кухнята се усеща ароматът на кафе, баба го е приготвила в джезве; долавя се и аромат на току-що изпечени принцеси с кашкавал или кайма. Не ни остава нищо друго освен да пристъпим към кухнята, откъдето се чува тих разговор между нашите, които планират какво да напазаруват, преди да тръгнете за вилата през уикенда. Отваряте вратата, а на масата всичко е готово и подредено за закуска, отрупано с пълни чинии с вкуснотии и свежа диня или друг плод. Идилия.

Днес, вече като възрастни, за нас ежедневието, особено през август, не е така идилично, даже да не кажем, че е далеч от спокойния пейзаж, описан по-горе. Динамиката на съвремието ни въвлича във водовъртеж още с първото иззвъняване на алармата в шест сутринта. И нека вдигнат ръка всички, които нямат време дори за бързо хапване сутрин, а отпиват кафе, докато се оправят за поредния натоварен ден в офиса. Е да, ама не. Защо да се лишим от спокойствието на 90-те? Как така няма време за минута наслада и безвремие. Разбира се, ние сме креативни хора и веднага ще намерим начин да се върнем там, в онова време и място, които да ни създадат неописуемата емоция на вътрешен мир. И ако не сте се досетили кой е той, подсказваме ви – храната. Да, наред с ароматите сами по себе си, храната има силата да ни телепортира, точно там, където искаме да бъдем, сега, в настоящия момент.

Замислихме се как днес да върнем лентата назад. В магазините се продават съвсем различни неща. Дали? Споделяме с вас едно примерно меню на спомените, което се надяваме да ви донесе мъничко носталгия и много добро настроение. Опитайте и ни споделете вашите любими комбинации с вкус на едно време.

За закуска

Днес принцесите се считат за деликатес поради времето им за приготвяне, което нямаме. Затова пък можем да разнообразим с вкусен геврек, намазан обилно с хумус. Или пък бял земел от Lidl. Ако имате инсталирано на телефона и приложението на веригата Lidl Plus, влизате в секция Купони и хоп – веднага си взимате различни вкуснотии с отстъпка. Хем вкусно, хем бюджетно. А към тях можете да си добавите бъркани яйца, свежи плодове или и прясно изстискан сок, от ябълка или портокал например. Ако сте по-творчески настроени, можете да го приготвите, като комбинирате няколко по-нестандартни вида плодове, защото в Lidl всеки ден имате на разположени разнообразие от над 120 вида плодове и зеленчуци, проверени за над 700 вида остатъци от пестициди.

Време за обяд

Тук не можем да решим между две вкусни опции. Вкусен сандвич с печена шунка или пък печено филе от скумрия. Признаваме, че скумрията ни звучи малко по-носталгично и лятно, затова залагаме на нея, а за гарнитура сервираме и традиционната картофена салата с пресен лук. Разлиствайки онлайн брошурата на Lidl, виждаме, че можем да си вземем и грил сирене с намаление. А за десерт – червена ябълка, пак с отстъпка от купоните в мобилното приложение на веригата през месец август.

Лека вечеря, за спокоен сън

Всеки, който държи да се храни здравословно и умерено, ще заложи на салата със свежи зеленчуци. Лято е и сезонът радва с огромно разнообразие от български продукти. Такива можем да открием в Lidl, а как ще ги комбинираме зависи изцяло от нашето въображение. Но тъй като се връщаме назад във времето, ние бихме заложили на традиционна салата с домат, краставица, лук, чушка за цвят и хрупкавина и, разбира се, вкусно българско краве сирене. А ако искате още нещо, за да се заситите добре, смело можете да заложите на месце на грил или пък пилешка или свинска пържола. За десерт – сладолед, разбира се. Няма да ви казваме какъв – разнообразие да искате. В Lidl има 70 вида все от собствените марки на веригата Gelatelli и Balino. С Lidl Plus веднага можете да си вземете няколко вида с намаление от купоните или офертите, да заредите хладилника и вместо с пуканки, да гледате вечер филма с вкусна феерия от сладоледените изкушения.

Няма как – и междинните хранения са важни

Като деца май често хапвахме плодове. Сочна праскова, чийто сок се стича, когато я отхапем, и ухае на сладост и слънчеви лъчи. Разбира се, лятото динята винаги е добра идея. Спокойно можем да добавим към плодовете йогурт по гръцки или обикновено кисело мляко, ако ви привлича такава комбинация.

Толкова дълго пишем за вкуснотии, че вече започваме да преглъщаме усилено и поглеждаме стрелките на часовника. Май скоро идва време за следващото хапване. Ние сме заредили хладилника със сладолед, а у дома ни чака и бутер тесто, с което за закуска ще се хапват пухкави банички със сирене. Август определено е вкусен, а благодарение на Lidl Plus и по-бюджетен. Най-хубавото е, че купоните и офертите се актуализират всеки месец и всяка седмица, за да имаме нови и интересни неща в хладилника всеки път, когато отидем до магазина. В приложението можем да открием и още допълнителни бонуси в секция „Партньори“, където всеки месец има интересни намаления за различни обекти извън веригата. Спестяваме не само в магазина, но и извън него. В нашия офис сме си харесали летен курс по английски в езикови училища „Интелект“ и нямаме търпение да се впуснем в това ново приключение. Като ще се връщаме назад в миналото, нека си припомним и какво е да си ученик, нали?