Дори и след като стана ясно, че софийският боклук няма да се кара в димитровградското село Ябълково, а в Харманли, страстите в борческото Ябълково не стихват. В петък са били подадени 4 жалби във Върховния административен съд против подписаното от министър Джевдет Чакъров решение за изграждане на ново депо край селото, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Както стана известно против проекта се обявиха и кметът на областния град Хасково, инж. Георги Иванов, и областната управителка Райна Йовчева. Мотивът за протеста е, че сметището ще се изгражда на 800 метра от вододайната зона, от където се захранват с питейна вода няколко села и областния град.
Това накара кметът на Димитровград Стефан Димитров днес да обяви, че поради жалбите е стопиран проектът за сметището. Общината не може да не се съобрази с решението на съда, каза още Стефан Димитров, но през лятото ще възникнат сериозни проблеми по сметосъбирането в Димитровград. И тогава ще се наложи боклукът на Димитровград да минава през центъра на Хасково, за да стигне до най-близкото сметище.
Вторият вариант е да се направи път по стената на язовир Гарваново и от там да се стигне до сметището, което е много трудно и скъпо. Според димитровградския кмет и двата варианта са неприемливи. Остава надеждата ВАС да отхвърли подадените жалби като неоснователни. Сагата със софийския боклук се повтаря в мини вариант. Тодорка Николова, БЛИЦ