България възнамерява сама да строи прочутите френски корвети, вместо да ги купува, пише в. “24 часа”.
За тази цел било планирано придобиване на лиценза за изграждане на супермодерните бойни кораби срещу 60 млн. евро. Да, има междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, която обсъжда междуправителственото сътрудничество с френската страна. Така министърът на отбраната Николай Цонев отговаря на въпрос вярно ли е това.

По думите му 16 февруари е крайният срок за приключване работата на групата и тогава ще бъде обявен резултатът от нейната дейност. Цонев отказва коментар за начина на купуване на лиценза от френската компания “Армарис”.

Изданието припомня, че през октомври 2007 г. френският президент Никола Саркози изтръгна от София обещание за сделка, която би струвала на хазната ни около 740 млн. евро. Срещу тази крупна сума военно-морските ни сили щяха да получат 4 супермодерни корвети от класа Gowind, произведени от компанията "Армарис". По-късно премиерът Сергей Станишев сви искането до 2 корвети, които щяха да ни струват 530 млн. евро. 
Неофициално се смяташе, че корветите са цената на спасяването на българските медицински сестри от либийския затвор, в което основна роля изигра тогавашната съпруга на Саркози Сесилия.  /БЛИЦ