Само смлени, но не и цели ядки ще могат да дават на малчуганите в детските градини. Това е един от текстовете в Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в училища и детски заведения, пусната за обществено обсъждане, пише Труд бг.

С нея се дава възможност да бъдат доставяни и био продукти за закуска и обяд на учениците.

Според изискванията, всички месни, млечни и други продукти, ползвани за приготвяне на училищна храна и в детските градини, трябва да са или произведени по БДС или спазвайки технологията за здравословно хранене на децата.

Не се допуска включване на ГМО храни и на обработени с йонизиращи лъчения, с изтекъл срок на годност или нарушена опаковка.

Хлябът трябва да е без оцветители. Не се позволява използването на трансмазнини, а само на олио, зехтин и краве масло.

В плодовите и зеленчукови сокове ще бъде позволено да има захари от максимум 20 на сто от съдържанието им. Айранът, който се предлага като част от училищната закуска, трябва да е направен само от кисело мляко и вода, без добавена сол.

Яйцата трябва да са задължително клас А, а шоколадите да отговарят на европейските изисквания.

Наличните храни в училищните лавки, които не отговарят на изискванията, ще се продават до изчерпване на количествата.