"Опровергава се тезата за отвличане на Георги Семерджиев, който е обвинен в катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени". Това обяви ексклузивно пред БЛИЦ Ясен Тодоров, заместник директор на Националната следствена служба.

Зам.-шефът на Следствието увери обществото, че всички действия на полицайката Симона Радева вече са разгадани.

Той разкри пред медията ни нови детайли около разпита на ключовия свидетел, за който обвиняемият твърди, че го е отвлякъл.

"Този свидетел е имал някакви взаимоотношения със Семерджиев и съдружника му, които са свързани с автомобилния бизнес", посочи следователят.

Тодоров обясни и как полицайката Симона Радева е помогнала на бившия футболист да се укрие минути след инцидента.

"След като тя вече е знаела, че има такова ПТП, той се свързва с нея и заедно с още двама души отиват до жилището, където Семерджиев живее под наем, носят стълбата с помощта, на която той влиза и се укрива", разказва бившият член на ВСС.

Според зам.-шефа на Следствието след като един месец Семерджиев е бил издирван и не са го открили там, той е предположил, че това място е сигурно и не може да бъде намерен.

"Установяването на местонахождението е работа на разследващите, ние сме го установили, а не в следствие на това, че неговите родители са казали къде живее. Много преди да бъде посетено жилището на родителите, ние вече бяхме установили неговото местонахождение", изтъкна следователят.

Той припомни думите на бащата на Семерджиев, че едва ли не семейството му е разкрило пред органите на реда къде живее сина им.

"Няма такова нещо. Ние още рано сутринта на 6 юли вече бяхме локализирали мястото, където той живее и местата, където държи колите си. Веднага след това предприехме всички действия по законосъобразното му задържане, което беше подсигурено и от органите на МВР, за да не се стигне до неприятен инцидент, свързан с престрелка, други жертви и т.н.

Затова действахме много внимателно и всички действия, които сме извършили, са били в рамките на закона. Всички вещи, които сме иззели и протоколите за тези действия, са одобрени от съда, което е изключително важно, защото ако бяхме претупали нещата и бяхме заложили на бързина, а не на професионална прецизност, имаше опасност да не се одобрят протоколите, да не се кредитират доказателствата и разследването да бъде провалено", изтъкна Тодоров.

Зам.-шефът на Следствието: Лъснаха нови крими разкрития за Семерджиев от разпита на "отвляклото" го лице ВИДЕО

Той допълни, че основното при разследване на пътно транспортно произшествие, при което някой е напуснал местопрестъплението, е установяването на автора на деянието.

"Неслучайно самият законодател е приравнил напускането на престъплението като еднакво по тежест с употребата на алкохол или наркотици. Самото напускане означава, че има нередност, която е извършена от водача и той затова не иска да присъства на местопрестъплението.

Основното нещо, което трябва да се докаже е, че е шофирал този човек. Ако не докажем, че той е бил зад волана, всичко останало е без значение - наличието на наркотици, напускането на местопроизшествието, двете жертви, шофирането с фалшива книжка. Първото нещо, което трябва да се докаже е кой е извършителят, а останалите ходове са последващи", категоричен е експертът.

Той обяви кой се е оказал основният законодателен проблем, свързан с инцидента.

"В закона като пети квалифициращ признак е посочено пътно транспортно произшествие, което довежда до смърт или тежки телесни повреди, но е извършено само на пешеходна пътека.

Но законодателят не е предвидил като квалифициращ признак, ако ПТП-то е станало на тротоар или друга площ извън автомобилния път, в което няма никаква житейска логика. Дори има по-висока степен на обществена опасност да отнемеш човешки живот или да осакатиш някого, когато той въобще не е бил на пътното платно, както е и в конкретния случай.

Лично аз констатирах този проблем миналата седмица, когато се квалифицираше самото обвинение. Тогава сезирах група народни представители и предложих конкретен текст за промяна на чл. 343 ал. 3 от Наказателния кодекс. Много приятно изненадан съм, че още в понеделник моето предложение под формата на законопроект беше внесено в деловодството на Народното събрание и се надявам да бъде прието това изменение в закона", изрази увереност Тодоров.

Той се надява, че никога този този текст да не се налага да бъде прилаган.

"Знаете, че има случаи, в които загиват хора по спирки, камиони влизат в дворове на къщи. Това законодателят не го е предвидил, а то при всички случаи е с не по-ниска степен на обществена опасност от ПТП, което е настъпило на пешеходна пътека", заяви зам.-шефът на Следствието.

Той коментира и твърдението на криминалиста Иван Савов, че полицайката Симона Радева е пристигнала на местопроизшествието цивилна и с личния си автомобил, като е стояла там около 40 минути и си е говорила с униформените.

"Предпочитам да не споделям цялата информация, с която ние разполагаме, защото това може да не е в интерес на разследването. Мога да уверя обществото, че ние сме наясно с всичко, което е правила полицай Симона Радева и други служители на МВР във вечерта, по време на пътно транспортното произшествие и след него.

Софийска градска прокуратура е отделила материали и е образувала ново досъдебно производство, което се занимава именно с това дали Георги Семерджиев в своя незаконна дейност е подпомаган, прикриван или улесняван от служители на МВР във времето, а не само след инцидента", заяви Ясен Тодоров.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ