Днес се потвърди седмият случай за заразен с коронавирус. Това е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала в България с никой пациент. Това съобщи ген. Венциаслав Мутафчийски, началник на ВМА на извънреден брифинг.  

"Последното й посещение на работното място е на 22 февруари. Посетила е два конгреса - в Англия и в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България с грипоподобна симптоматика, но въобще не е в тежко състояние", добави той.

"Постъпила е в инфекциозната клиника на ВМА. Доказана е и в двете лаборатории като положителна", уточни шефът на ВМА.

Припомняме, че преди минути стана ясно, че коронавирусът е взел първата си жертва в България. Това е 66-годишна жена, която е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Тя е издъхнала в столичната болница "Пирогов".

"Искрени съболезнованията към близките и роднини на починалата 66-годишна жена, която бе приета в Пирогов в крайно тежко състояние. Още в първите минути е интубирана и поставена под командно дишане поради изключително тежкото й състояние", заяви Мутафчийски.

"Тя е с хронични заболявания и предходна операция, които, заедно с възрастта, са попречили усилията на колегите в Пирогов да се увенчаят с успех. В 15.40 е починала въпреки положените усилия", добави той.

Шефът на ВМА заяви, че състоянието на съпруга й е също влошаващо се. Той все още не е интубиран, а е на масково подаване на кислород.