Пълен обрат е на път да претърпи делото за стрелбата в ресторант 4you в Слънчев бряг, при която тежко ранен бе несебърският бос Димитър Желязков-Очите, а на място загина неговият гард Александър Алексиев-Водолаза. След по-малко от месец се навършват точно 3 години от гангстерския екшън в най-големия ни морски курорт. Делото, което бе образувано за Организирана престъпна група (ОПГ) с лидер Божидар Кузманов-Кравата и за убийство – срещу Тодор Славов, все още е в разгара си, съобщава "Флагман".

Преди дни обаче специализираният наказателен съд пусна на свобода и последните двама, за които има категорични доказателства, че са стреляли по Очите и Водолаза във въпросния 8 юни. Славов и Георги Иванчев все още са зад решетките, но не е изключено мерките им да бъдат изменени съвсем скоро и от следващата инстанция и те да се приберат у дома след 3-годишен престой в килия.

Причината за изненадващото решение бе посочена в мотивите на 5-членен състав на специализирания наказателен съд с председател Николай Димитров. Магистратите се позовават на свидетелските показания на шотландски и норвежки туристи, както и на извършените експертизи по случая. Това, дословно, са част от мотивите на съдебния състав за изменената мярка на Георги Иванчев.

„Обстоятелството, че по обтривките на двете ръце на починалия Алексиев са открити: на лява ръка – 9 броя, на дясна ръка – 3 броя, капсулни микрочастици (б. р. – следи от барут), по ръкавите на якето на същия - повече от 50 бр. капсулни микрочастици, установеното наличие на наранявания и по други от подсъдимите лица, открити боеприпаси, неизхождащи от оръжията, които прокуратурата свързва с подсъдимите лица, установеното по делото от показанията на голям брой свидетели, че към ресторанта се е насочила група от над 30 лица, предвождана от пострадалия Желязков, като част от тези лица са нахлули в ресторанта с видимо агресивни намерения.

Всички тези факти според съдебния състав водят до извод, който е посочен дори и в самия обвинителен акт, че пострадалият Желязков е направил опит да удари подсъдимия Кузманов, а според експертизата този опит е бил и успешен, след което е възникнало сбиване между подсъдимите и лицата, придружаващи Желязков, което е ескалирало след разменени изстрели между тях. Тези факти, според мнозинството на съдебния състав, обуславят наличието на по-леко квалифицирания състав на чл. 118 от НК, тъй като наличните доказателства сочат, че подсъдимият Иванчев е прострелял пострадалия Желязков в състояние на афект, предизвикан от пострадалия и придружаващите го лица чрез противоправни действия, насочен срещу живота и здравето на присъствалите в ресторанта лица.

Също така съдът следва да отбележи, че събраният доказателствен материал, вкл. свидетелски показания и установените факти по делото, безспорно оборват твърденията на пострадалия Димитър Желязков и придружаващите го лица, че същите са имали за цел да вечерят в ресторант „Фор Ю“, като доказателственият материал сочи, че целта на групата лица, придружаващи пострадалия Желязков е била именно саморазправа с намиращите се в ресторанта лица. Поведението на придружаващите пострадалия лица е било възприето от посочените по-горе свидетели като заплашително и агресивно, което допълнително потвърждава горните изводи. Още повече, че безспорно е установено, че част от придружаващите Димитър Желязков лица са били въоръжени, вкл. и с огнестрелни оръжия и че същите са влезли първо във вербален, а след това и във физически конфликт с подсъдимите“, казва съдът в мотивите си.

Магистратите посочват още, че с оглед на доказателствата не може да се направи обосновано предположение за обвинение в умишлено убийство срещу Георги Иванчев. Според съдебния състав по-подходящ за случая е цитираният чл. 118 за убийство в състояние на силно раздразнение, при което е можело да настъпят тежки последици за виновния или негови близки хора. За разлика от чл. 116, по това обвинение присъдата е от 3 до 10 години затвор.

Съдебният състав анализира и становището на експертите за една от многобройните рани на Очите след канонадата от изстрели. Според балистиците е възможно един куршум да е поразил боса в лицето по такъв начин, че Очите да е бил с вдигната лява ръка спрямо неговото рамо. Все още обаче не е готова експертизата, която трябва да покаже дали Митьо наистина е стрелял с боен пистолет или с електрошоковия тейзър, който е открит в него след екшъна.

Припомняме, че делото все още върви с показания на свидетели. Тепърва предстои да бъдат разпитани в зала вещите лица, изготвили цитираните от съда експертизи. Те ще хвърлят допълнително светлина върху случая. Преди това обаче апелативният спецсъд ще трябва да реши дали да потвърди изменените мерки на Георги Иванчев и Тодор Славов, съответно 20 000 гаранция и домашен арест или да ги остави зад решетките.