В момента се извършва ъпдейт на системата. Всеки момент трябва да се възстанови възможността на всички пунктове шофьорите да си закупят пътни карти, каза шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски пред БНТ по повод проблемите с толсистемата заради които конзолите за продажба на пътни карти не работят.

Ъпдейтите вървят постоянно, използвайки анализа от въпросите, които възникнаха вчера в конткатния център, ние сме дали възможност всеки потребител да сигнализира при проблем.

От вчера шофьорите се сблъскаха с това те да закупуват маршрутни карти, като нашите служители не само указват местата, а и помагат при закупуването на пътни карти. Да, в момента има неудобство към част от потребителите, но призовавам за търпение, каза Терзийски.

Всичко е договорено, системата е много динамична - в своето функциониране тя създава въпроси, на които ние искаме да отговорим. 15 000 бордови устройства са монтирани в момента, както и на 30 000 автомобила има GPS тракери. Да, системата предполага един период на обучение на хората, но не виждам причина за недоволства от страна на автобусните превозвачи, и още повече, че те получиха едни много добри условия при тарифирането.

На срещите с превозвачите те дадоха дума, че приходите ще бъдат осъществени с тази тарифа и този обхват. Нека да видим как системата ще функционира в тези 3 месеца, които си дадохме, допълни Терзийски.

Процесът по разговори и преговори с общините започна от агенцията като активна страна още в началото на миналата година с отправяне на покана към общините за началото и края на населеното място, за да може обхватът на пътищата, които са таксирани, да е коректен.

Сега в момента напрежението е за участъци, в които гражданите извършват т.нар. ежедневни трудови пътувания, и за които отново сме призовали общините да кажат за кои участъци искат да няма винетна такса, като те трябва да подпомага с поддръжката на тези участъци, каза Терзийски.

Според мен е успешно началото на тол системата у нас, защото с толкова много функционалности не е въвеждана система за толкова кратко време, коментира Терзийски.