Към днешна дата имаме констатирани 6 несъответствия по химични показатели. Два от тях имат и микробиологични показатели. Задължително спираме басейна, без източване на водата, временно, до отстраняване на несъответствието. Това каза пред БНР Мариана Петрова - главен инспектор отдел "Здравен контрол" в Регионална здравна инспекция - София.
По думите й, в София са вписани 48 открити плувни басейна. Към момента те са обхванати с 96 проверки в тях и над 140 проби, плюс тези, които са с тридневните поредни проби преди пускането им в експлоатация.

Колкото по-бързо успее управителят да приведе качеството на водата в съответните норми, толкова по-бързо и самият басейн подновява работата си, допълни Петрова, но подчерта:

"За микробиологията, като техническо време и обработка на анализа, се изискват три дни".

РЗИ вече има връчени предписания със задължителни мероприятия, както и едно временно спиране на експлоатацията на басейн. Досега са постъпили и 4 сигнала за неизрядна хигиена от страна на ползващи басейните:

"Два вече са отработени, но те са неоснователни. Доказано е, взети са проби, анализите се излезли и, съответно, водата е в нормата… Другите два в момента се обработват и се изчакват изследванията на водата".

От институцията припомнят, че от собствениците на откритите басейни се изисква в началото на сезона да дават тридневни проби на Регионалната здравна инспекция, а след  това - да правят и самостоятелни проби.

Според Нико Стоянов - филтърен техник и химик на един от басейните в София, собствениците на басейните поставят  натриев хипохлорид и други добавки в зависимост от РН. Слагат се и препарати против водорасли.

"„Отделно правим наше си следене - четири пъти на ден се взимат проби с лакмус и се вижда каква е хлорта, какво е РН, за да може да се държи в норми", изтъква той.

Киселинността на водата трябва постоянно да се контролира, защото се променя много бързо например след дъжд или продължителни горещини. Бистрата вода е критерий, че водата в басейна се поддържа.

"На един мръсен басейн нямате видите дъно, плочки, фуга. Препоръчваме преди да се влиза в басейна да се вземе душ", предупреждава Нико Стоянов.