Проверките на газовите уредби на автомобилите, извършвани масово от "Пътна полиция" в последните дни, предизвикаха паника у шофьорите.

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили.

150 лева глоба грози шофьорите, чиито коли са с... ВИДЕО

Сигнали за виещи се опашки пред гишетата за пререгистрация идват от цялата страна. Опашки има и в София, съобщава bTV.

Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциацията на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба.

Важни промени при продажбата на автомобили, засягащи всички...

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.