Сифилисът е във възход, отчетоха от Кожно-венерическия диспансер в Пловдив. Според медиците една от причините е безразборният полов живот, а в същото време няма медикаменти за лечение.
60 души на възраст от 20 до 50 г. са се заразили м.г., а през януари т.г. са регистрирани нови шестима, което е тревожна тенденция, съобщи шефът на здравното заведение д-р Боян Костов, цитиран от "24 часа".

Според него през последните 2 г. това заболяване е зачестило заради занижен контрол върху него. Не се извършват скрининги, а при постъпване на работа вече не се изисква изследване за сифилис.

И това е интересно - Венерическите болести зачестяват след празниците - чети в най-добрия здравен сайт у нас www.zdrave.to.

Куца и издирването на контактните с болния, за което преди време дори се е търсела намесата на полицията. Профилактика сред учащите също не се прави.По тази причина вече избухвали огнища на сифилис не само сред малцинствата. Голяма част от заразените търсели медицинска помощ в късна фаза на болестта.

„Има проблем и с лечението й, тъй като инжекционният пеницилин липсва у нас и пациентите трябва да си го доставят от чужбина”, уточнява д-р Костов. По думите му медикаментозният курс при сифилиса продължава около месец и половина, но след това трябва да се провежда наблюдение в продължение на 2 г.

За да пресече заразата, пловдивската община отпуска 50 000 лева на Кожно-венерическия диспансер. Медици започват безплатни прегледи в училищата и в същото време ще изнасят беседи пред подрастващите как да се предпазват и да разпознават сифилиса. По този начин градската управа подпомага здравното заведение, което изпитва остър финансов недостиг. Диспансерът разполага с 10 стационарни легла, но са орязани клиничните му пътеки. За да набави приходи, лекари обслужват пациенти от други общински болници с кожни проблеми.