Облачно време с валежи от дъжд, значителни на много места, главно в Южна България, ни очаква днес. През деня в Северозападна България, а след обяд и в източните райони валежите временно ще спрат. В Източна България ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от „Фокус”.

Минималните температури ще бъдат от минус 1 градус в Северозападна България, където ще има и поледици, до 10 градуса в югоизточните райони. Максималните отново ще се в широки граници - от 4 градуса в северозападните до 13 – 14 градуса в източните райони.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха се очаква да достигнат 13 -14 градуса. Температурата на морската вода – до 11 – 12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1 200 - 1 300 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са значителни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1 200 метра около 5 градуса, на 2 000 метра – около минус 1 градус.Оранжев код за дъжд и вятър е обявен в шест области в страната за днес. Такъййв е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Предупреждение само за обилни валежи е в сила за Смолян и Стара Загора. В тези области през деня в планинските райони от областта ще има значителни валежи от дъжд, над около 1 300 метра - от сняг. Очакваните сумарни количества ще са около 60 л/кв.м.

А в останалите четири области се очаква да има силен вятър и обилни валежи. В тези области ще духа силен южен вятър с пориви до 24 м/с.
Жълт код за обилен дъжд е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Бургас. В тези области очакваните валежи ще са до 25 л/кв.м.

Жълт код за сняг е обявен във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. В тези обалсти ще има условия за образуване на поледици.

Жълт код за вълнение е обявен в областите Добрич и Варна.През следващите дни до края на седмицата ще е сравнително топло за периода, особено в Източна България. Ще преобладава облачно време.
Утре вятърът ще се задържи предимно слаб, от запад, в източните райони по-късно през деня - от запад-югозапад. До обяд валежите ще спрат, най-късно в североизточните райони, но вечерта и през нощта срещу събота от юг отново ще завали дъжд.

През почивните дни валежите ще са на много места в страната, ще са предимно от дъжд, по-голяма е вероятността да са значителни в Централна и в Източна България; в планините в западната половина от страната над 1 200 метра надморска височина ще вали сняг. Ще бъде и доста динамично, вятърът често ще е умерен, в Източна България - от южната четвърт.