Мейнстриймът на подсъдимия Иво Прокопиев яхна очаквано новия скандал, който се разрази след обявяването на позорното решение на ВКС, с което убиецът на студента Андрей Монов Джок Полфрийман остава окончателно на свобода, пише "Монитор".


 Тон както винаги зададоха основните рупори на машината за манипулации на тартора на кръга „Капитал“ - „Дневник“ и „Медиапул“, а Полфрийман лично им влезе в хора. За да върне услугата за освобождаването си, уредено от съдиите на задкулисието в Темида и НПО-ата от обкръжението на кръга „Капитал“ начело с Българския хелзинкски комитет.

Малко след обявяването на решението на ВКС, осъденият за убийство австралиец пусна пост във Фейсбук, че иска оставката на Сотир Цацаров, като го обвини в „злоупотреба със служебно положение“.

Абсурдното в случая е, че Цацаров настоя за възобновяване на делото срещу Полфрийман през есента на миналата година в качеството си на тогавашен главен прокурор. Австралиецът обаче иска той да се оттегли от настоящия си пост начело на КПКОНПИ, като призивът му веднага беше разпространен от „Дневник“ и „Медиапул“, а в последствие и от останалите издания в мейнстрийма на разградския бос.

И за външен наблюдател е ясно, че искането на Полфрийман е необосновано и не почива на каквито и да било аргументи, но пък обслужва именно подсъдимите у нас начело със самия Прокопиев. Причината е прозаична – скандалът с ВКС идва буквално седмица, след като КПКОНПИ внесе втори иск за конфискация на незаконно придобито имущество за близо половин милион на подсъдимия и съпругата му Галя Прокопиева.

Искът беше изкаран от мейнстрийма като посегателство върху свободата на словото, а в атаката си срещу законността у нас Прокопиев прибегна за пореден път и до услугите на френското НПО „Репортери без граници“, което засипа „Туитър“ с постове в защита на разградския бос, пълни с лъжи.

В отговор последва писмо от Цацаров до президента на „Репортери без граници“ Пиер Аски, в което председателят на КПКОНПИ разобличи като спекулации твърденията на Прокопиев и медиите му, подчерта, че няма запорирани активи на издателската му група „Икономедиа“ и припомни, че подсъдимият бос има право на защита, но не и да спекулира, че се извършва посегателство над свободата на словото.

На този фон начинът, по който "Медиапул", "Дневник" и останалите болтчета и гайки от машината за манипулации на задкулисието, интерпретираха случилото се с Полфрийман всъщност е напълно логичен и показва с пълна сила механизма, по който действа мейнстриймът.

Удобен за тях говорител - в случая осъденият за убийство и предсрочно пуснат на свобода шест години и половина по-рано Джок Полфрийман подава топката, а изданията, свързани с подсъдимите и обвиняеми босове я поемат, забивайки удар във вратата на законността.

Любопитното е, че точно насред развитието на скандала беше официализирана и връзката между мейнстрийма и поредната кабеларка, присъединяваща се към редиците на задкулисието - TV1. "Медиапул" обяви, че ще излъчва на живо предаването "Алтернатива" в три от дните в седмицата, като така направи напълно публична най-новата придобивка към мейнстрийма, за която вече "Телеграф медиа" алармира.