260 снегорина ще чистят София през зимния сезон. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери готовността на фирмите отговарящи за почистването през зимата.

"Проверката, която назначих за готовността на фирмите приключва утре. Колегите от Столичния инспекторат проверяват наличната техника, соли и списъците с персонал. При прогноза за снеговалеж най-малко два часа преди това трябва да има машини на 67 точки в града, за да могат да реагират при необходимост. Общо 260 са малките и големите машини. В новите договори изискванията са всички камиони да бъдат стандарт Евро 6", обясни кметът.

При прогноза за обилен снеговалеж е възможно и затваряне на части от улици. Фандъкова разкри, че заради коронавируса фирмите са задължени да осигурят 30% повече персонал, който да покрива евентуално заразените.

Градоначалникът заяви, че за почистването на града до края на годината предвидените средства са над 5 млн. лв. Предстои и новата план-сметка за чистотата за 2021 г. да е готова до дни, като в нея ще бъдат заложение 26,5 млн. лв.

Припомняме, че София вдига глобите за зимно почистване. Повишаването им е заложено в новите договори на фирмите, поддържащи улиците през зимния сезон в 19 района. Промяна има при санкции за натрупване на сняг около стволовете на дърветата от 200 на 500 лв. При разпръсване на смеси от каросериите на камиона фирмата ще се глобява с 1000 лв., което е ново. За изхвърляне на сняг извън определените за това места глобата се променя от 500 на 1000 лв. Санкциите за непочистени шахти от сняг и лед скачат от 100 на 200 лв. За непочистена спирка глобата остава 2000 лв., а за затрупани велоалеи и подходи към подлези и метростанции 1000 лв.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес синоптичката Анастасия Кирилова обяви кога ще падне първият сняг през ноември.